AMSTERDAM - Het openbaar vervoer in Amsterdam ligt dinsdag de hele dag plat. In de hoofdstad rijden geen bussen, metro's en trams omdat het vervoersbedrijf GVB actie voert tegen de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de drie grote steden aan te besteden en er miljoenen op te bezuinigen.

Reizigers blijken goed op de hoogte te zijn. Slechts een handjevol personen stond rond half acht op Centraal Station te wachten op de tram. Dat waren voornamelijk toeristen.

Op het Centraal Station komen wel veel mensen met de trein aan. Zij gaan te voet de stad in of nemen een taxi.

A10

Buschauffeurs hebben enige tijd het verkeer op de A10 rond Amsterdam opgehouden. Ze hielden alle drie de rijbanen bezet en reden extra langzaam. Daardoor ontstond er een file van enkele kilometers.

De politie beëindigde de actie door de chauffeurs van de snelweg af te leiden. Volgens een politiewoordvoerster volgde er een goed gesprek, maar werden er geen boetes uitgedeeld.

Volgens bestuurder Eric Vermeulen van vakbond Abvakabo FNV was het een spontane actie. Van tevoren was alleen afgesproken dat bussen GVB-medewerkers op verscheidene locaties zouden ophalen om hen naar de manifestatie bij de Stopera te brengen. De chauffeurs zouden zo veel mogelijk buiten de stad om rijden, dit om te voorkomen dat mensen dachten dat het GVB dinsdag toch gewoon rijdt.

Aanbesteden

Het kabinet wil dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het openbaar vervoer voortaan aanbesteden om het openbaar vervoer efficiënter te organiseren.

Dit moet 120 miljoen euro opleveren. Daarnaast krijgen de drie grote steden 45 miljoen euro minder van het rijk voor onder meer het openbaar vervoer.

Volgens de vervoersbedrijven GVB, RET en HTM leiden de maatregelen tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer.

Gedwongen ontslagen

Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. De drie bedrijven voerden al drie keer eerder actie. In februari en april buiten de spits om en begin mei in de ochtendspits.

Maandag liet minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) nog weten dat de drie grote steden 23 miljoen euro minder hoeven te bezuinigen. Voor de vakbonden is die handreiking echter niet voldoende en dus gaan de aangekondigde stakingen door.

Streekvervoer

Het streekvervoer rijdt nog wel door Amsterdam. Vervoersbedrijven Arriva en Connexxion weigeren gehoor te geven aan de staking.

"Wij vinden staken niet leuk", zegt Anne Hettinga, directeur van Arriva in De Telegraaf. "Wij zijn er voor de reizigers, die hebben betaald voor hun reis en hebben recht op vervoer.”

FNV

Als het kabinet de bezuinigingsplannen doorzet, rijden er straks fors minder bussen en trams en gaan duizenden banen verloren. Dat is de vrees van de vakbond. ''Als wij nu niet in actie komen, staan reizigers niet alleen vandaag, maar elke dag te wachten op een bus, tram of metro die niet komt'', zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius tegen stakende ov-medewerkers.

Tientallen buslijnen

Volgens het GVB verdwijnen in Amsterdam als de plannen van het kabinet doorgaan minstens dertig van de 44 buslijnen, zes van de tien tramlijnen en een van de vier metrolijnen. Ook verliezen tussen de 1400 en 1500 medewerkers hun baan.

De staking in Amsterdam is dinsdag om 03.00 uur begonnen en duurt tot 01.00 uur de volgende dag. De veren over het IJ varen volgens de normale dienstregeling.

Woensdag wordt er gestaakt in Den Haag en donderdag in Rotterdam.

OV Amsterdam staakt