BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft opnieuw een EHEC-besmetting vastgesteld bij een Nederlander die de besmetting zeer waarschijnlijk in Duitsland heeft opgelopen.

Het aantal vastgestelde besmettingen in Nederland bedraagt nu zes.

Eind vorige week waren er vijf bevestigde gevallen. De laatste patiënt heeft geen nierproblemen, maar wel diarree.

Maandagavond komt het zogenoemde Management Outbreak Team bijeen. Daarin hebben deskundigen zitting die de minister van Volksgezondheid adviseren over de situatie rond de EHEC-besmettingen. Als er reden is om in Nederland voorzorgsmaatregelen te treffen, zullen zij daartoe de aanzet geven. Volgens een woordvoerder van het RIVM wordt pas dinsdag bekend wat het team de minister heeft geadviseerd.

Reizigers naar Duitsland wordt geadviseerd groenten en fruit te wassen en zo mogelijk te schillen en te koken.

Waarschuwen

De Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner blijft Duitse consumenten waarschuwen voor kiemgroenten, tomaten, sla en komkommers die mogelijk besmet zijn met de EHEC-bacterie.

''De eerste tests hebben uitgewezen dat de bacterie niet aanwezig is, maar toch denk ik dat het goed is om consumenten te waarschuwen voor mogelijke gevaren'', zei Aigner maandag.

De eerste tests op mogelijk met EHEC besmette kiemgroente op een biologisch bedrijf in de Duitse deelstaat Nedersaksen hebben nog niets opgeleverd, zo maakte het ministerie van Consumenten- en Landbouwzaken van Nedersaksen maandag bekend.

Verdedigd

Tijdens een beraad van EU-ministers van Volksgezondheid in Luxemburg heeft de Duitse regering maandag haar optreden in de EHEC-crisis verdedigd.

Volgens de Duitse staatssecretaris Annette Widmann-Mauz moest Duitsland wel waarschuwen voor het eten van komkommers, tomaten en sla, gezien de ernst van de besmetting, die zich vooral rond Hamburg voordeed. Elke oorzaak en elk spoor moest serieus worden genomen om de eigen bevolking te beschermen, zei ze.

Kritiek

Vooral van Spanje kwam scherpe kritiek. Duitsland wees in eerste instantie Spaanse komkommers aan als de bron van de EHEC-uitbraak, naar later bleek ten onrechte. Spanje wil schadevergoeding van Duitsland.

Ook andere EU-landen namen de Duitse aanpak onder vuur maar ook de Europese Commissie kreeg kritiek. Zij moet haar waarschuwingssysteem voor levensmiddelen verbeteren.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive