HARDERWIJK - Actiegroepen verenigd in de Orka Coalitie willen dat Morgan zo spoedig mogelijk verhuist naar het deltapark Neeltje Jans in Zeeland.

De orka verblijft nu in een te kleine ruimte, waardoor het welzijn van het dier gevaar loopt, aldus de actiegroepen maandag.

In juni 2010 werd de orka verzwakt uit de Waddenzee gehaald. Sindsdien verblijft Morgan in het Dolfinarium in Harderwijk. De tijdelijke ontheffing die de opvang mogelijk maakt, loopt volgens de Orka Coalitie over twee weken af.

Het bassin waarin Morgan verblijft, is volgens de activisten 600 kubieke meter groot, terwijl het volgens internationale regels minimaal 1600 kubieke meter zou moeten zijn. Bij Neeltje Jans zou het dier wel de ruimte krijgen die het nodig heeft. ''Daar kan ze rondzwemmen, duiken en jagen. Ze kan daar natuurlijker gedrag vertonen.'' Einddoel van de coalitie blijft dat de orka wordt uitgezet.

Uitgezet

De coalitie vraagt zich af of die ontheffing zomaar verlengd kan worden, stelde een woordvoerster. ''Die ontheffing is gebaseerd op de voorwaarde dat het dier weer uitgezet wordt. Dat wil het Dolfinarium niet.''

Het is onverantwoord orka Morgan terug te zetten in zee, bleek december vorig jaar uit een wetenschappelijk rapport dat het zeedierenpark had laten opstellen. Het Dolfinarium beraadt zich over het voorstel van de dierenactivisten.