ROTTERDAM - De overlast van illegale straatraces in Rotterdam is het afgelopen jaar afgenomen. Dat concludeert de politie in de havenstad, die sinds mei vorig jaar straatracerij veel gerichter aanpakt.

Zo bouwt de politie dossiers op van straatracers en volgt ze sociale media nauwgezet om te weten waar de races plaatsvinden. Dat heeft een woordvoerster van de Zeehavenpolitie maandag gezegd.

Dinsdag moeten 32 verdachten van straatraces voor de rechter in Rotterdam verschijnen. In december werden al zeven straatracers veroordeeld tot geldboetes en rijontzegging. In het verleden was de inzet vooral gericht op het voorkomen van races.

Overlast

Sinds de nieuwe aanpak hebben er minder races plaatsgevonden. ''De overlast op Sluisjesdijk, waar veel races werden gehouden, is aanzienlijk afgenomen'', aldus de zegsvrouw.

''Het Waalhavengebied, daar willen ze nog wel eens naar toe gaan.'' Ze blijft voorzichtig met harde conclusies trekken. ''Het kan altijd weer terugkomen, maar zodra het terugkeert staan we er weer.''

Politie en justitie zetten vooral in op de straatraces vanwege de grote overlast. ''De races zelf zijn gevaarlijk, maar de overlast begint vaak al op weg ernaartoe, waarbij het overige verkeer ook in gevaar wordt gebracht’’, stelde de woordvoerster. Ook voldoen de auto’s lang niet altijd aan de wettelijke eisen.

Rijbewijs

Politie en justitie hopen bij de rechter voor elkaar te krijgen dat de straatracers hun rijbewijs (tijdelijk) verliezen, of in bepaalde gevallen dat hun auto in beslag wordt genomen. ''Dat raakt hen meer dan een boete.’’

Een woordvoerder van de Raad van Korpschefs bevestigt dat Rotterdam er een stevige aanpak op nahoudt. ''De aanpak kan verschillen, maar ik weet dat ook andere korpsen in het land hieraan werken.’’