HOENSBROEK - Een drama zoals dat van afgelopen vrijdag in Hoensbroek, gemeente Heerlen, is niet uit te sluiten. Hooguit kun je het risico beperken.

Dat zei burgemeester Paul Depla van Heerlen maandag naar aanleiding van de geweldsexplosie, waarbij een gestoorde man een buurtgenoot doodde en twee anderen verwondde voordat hij zelf door politiekogels werd gedood.

De dader had geen strafblad en zorgde het afgelopen jaar niet voor overlast, zei Depla. Er was geen reden om hem op te sluiten.

''Blijkbaar is er iets vreselijk mis gegaan in zijn hoofd'', speculeert Depla.

Verwarde man

In februari vorig jaar had de politie een gesprek met de man na een overlastmelding. Omdat de agenten een verwarde man voor zich zagen, maakten ze daarvan melding bij de GGZ.

Depla benadrukt dat hij niemand gedwongen kan laten opsluiten tenzij op verzoek van een psychiater. Zo'n verzoek heeft hij nooit gekregen. Hij weet ook niet of de man onder behandeling was.

Burgemeester

''Vroeger kon de burgemeester iemand tegen zijn wil laten opsluiten. Maar de politiek heeft de wet veranderd, nu beoordeelt de psychiater dat en vraagt vervolgens een handtekening aan de burgemeester. Wij letten meer op de maatschappelijke gevolgen en minder op de persoon. De psychiater let meer op de patiënt en minder op de samenleving.''

 ''Als we willen dat psychiatrische patiënten een plek in de samenleving krijgen, dan zouden we elkaar moeten kunnen informeren. Dan zouden wijkagent en hulpverlener moeten weten dat er in een buurt iets zou kunnen plaatshebben, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden'', meent Depla.