AMSTERDAM - De Portugese politie heeft vrijdag in de havenplaats Peniche een 46-jarige Nederlander gearresteerd, nadat in een zeiljacht 1000 kilo hasj was ontdekt.

Dit heeft Richard van der Weide, de Nederlandse advocaat van de man, zondag bekendgemaakt. Zaterdag is de verdachte voorgeleid aan een Portugese rechter.

Volgens Van der Weide is zijn cliënt de enige arrestant in verband met de drugsvondst. Van der Weide heeft na de voorgeleiding niets meer vernomen en gaat er vanuit dat zijn cliënt nog vastzit.

Eenmansactie

De raadsman vindt het opmerkelijk dat er slechts één arrestatie is verricht. ''Dat zou erop kunnen wijzen dat mijn cliënt door anderen is gebruikt. Het is vrijwel ondenkbaar dat zo'n transport een eenmansactie is.''

De Nederlandse verdachte ontkent iets van de hasj te hebben geweten. Hij heeft een eerste, ontkennende verklaring afgelegd. Van der Weide heeft de man eerder bijgestaan, maar dat was niet in verband met een drugszaak.

Juridische bijstand

Het zeiljacht bevond zich op het moment van de ontdekking van de drugs op een trailer achter een auto.

Volgens Van der Weide was zijn cliënt voor zaken in Portugal. Van der Weide is bezig een Portugese advocaat voor de man te regelen en verwacht ook zelf naar Portugal af te reizen voor het verlenen van juridische bijstand.