AMSTERDAM - Zo'n vijfhonderd 'sletten' hebben zaterdag in Amsterdam betoogd voor seksuele vrijheid. De deelnemers aan de zogeheten Slutwalk Amsterdam willen dat slachtoffers van seksueel geweld niet meer worden beschuldigd van uitlokking en ook niet meer worden bestempeld als sletten.

Flamboyant uitgedoste mannen en vrouwen liepen vanaf het homomonument bij de Westerkerk naar het Spui.

Initiatiefneemster van de eerste Slutwalk in Nederland is de Amerikaanse activiste Anna Justine Weick, die gender en seksualiteit studeert aan de Universiteit van Amsterdam.

Deelnemers in kortje rokjes, jurken, pruiken en netkousen liepen met spandoeken waarop teksten stonden als: ''Sluts are hot'' en ''Slut power''.

Niet zichzelf zijn

Volgens woordvoerster Mirjam van Heugten kunnen veel mensen in Nederland niet zichzelf zijn. ''Als mannen zich te vrouwelijk gedragen, zijn ze een homo. Als vrouwen zich te mannelijk voordoen, worden ze potten genoemd. En als vrouwen zich te sexy kleden, worden ze bestempeld als hoeren.''

Dragqueen Paula Polyester uit Twente liep mee omdat ze vindt dat iedereen zich zo moeten kunnen kleden zoals hij of zij wil.

Zelf is ze vaak uitgemaakt voor ''vieze flikker en vuile homo''. De dragqueen hoopt dat ''iedereen uit deze loop de moed haalt zichzelf te zijn.''

Geslaagd

Van Heugten vindt de eerste editie meer dan geslaagd: ''De opkomst was heel divers. Mannen, vrouwen, lesbo's, homo's, bi's en dragqueens.''

Na de 'slettenloop' riep de organisatie de deelnemers op naar kroegen en bars te gaan om de boodschap verder te verspreiden. In de avond is er nog een Transglitterfeest in het Wilhelminapakhuis.

Eerder hebben er Slutwalks plaatsgevonden in Canada en de Verenigde Staten. De Slutwalk in Amsterdam was de eerste in Europa. De Slutwalks zijn ontstaan naar aanleding van uitlatingen van een agent in Toronto eind vorig jaar, lichtte Paula Polyester toe.

''Die zei dat vrouwen zich netter moeten kleden, anders zijn ze zelf schuldig aan aanranding of verkrachting.''