AMSTERDAM - Niet alleen op het hbo, maar ook op het mbo is diplomafraude gepleegd. Het ROC Landstede in Zwolle heeft vorig jaar aan twintig mbo'ers een niet rechtsgeldig diploma uitgereikt, zo blijkt uit publicaties van de Inspectie van het Onderwijs.

Het gaat om negentien scholieren die de opleiding Netwerkbeheerder en een die de opleiding ict-beheerder volgden. De inspectie startte een onderzoek na signalen over mogelijke fraude met diploma's bij de opleidingen.

De diplomafraude had volgens de school betrekking op een klas die in het schooljaar 2009-2010 binnen een jaar na het behalen van de opleiding op niveau 3, de opleiding voor niveau 4 afrondde. De mbo'ers bleken een diploma te hebben gekregen, terwijl ze geen stage hadden gelopen.

Het regionale dagblad De Stentor meldt dat er te weinig stageplekken waren, waarop werd besloten de leerlingen vrijstelling te geven, zonder ze een alternatief programma aan te bieden.

Twee kwaden

Bestuurslid van de onderwijsinstelling Mark Westenberg stelt in de krant dat de toezegging over de vrijstelling was gedaan door een docent en dat moest worden gekozen uit twee kwaden: of de studenten toch nog op stage sturen, of ze hun diploma verstrekken, wetende dat dit in strijd was met de wet.

Het bestuur vreesde dat als scholieren toch nog stage zouden moeten lopen, de onderwijsinstelling aansprakelijk zou worden gesteld. Westenberg stelt de keuze ook nu nog verdedigbaar te vinden. De betreffende docent is ontslagen, zo staat in een reactie van de school op de bevindingen van de inspectie.

Inholland

De afgelopen tijd was er veel te doen om diplomafraude bij Hogeschool Inholland. Mogelijk is daar ook sprake van bij meer hbo-opleidingen. Hier vindt momenteel nog nader onderzoek naar plaats. Inholland compenseert de gedupeerde studenten.