ENSCHEDE - Een brand in natuurgebied Aamsveen bij Enschede verwoest naar verwachting 100 hectare aan heide. Voor de bestrijding werken de Nederlandse en Duitse brandweer, Defensie en Landschap Overijssel samen.

Een deel van de brand is nu onder controle. De bluswerkzaamheden duren zeker nog tot zondagavond.

Vrijdagochtend werd de brandweer gealarmeerd dat er een zich snel uitbreidende brand in het natuurgebied woedde. De brandweer riep van alle kanten hulp in, ook van Duitse collega's, aldus een zegsvrouw van de brandweer Twente.

Het gaat om een natuurgebied dat in de grensstreek met Duitsland ligt. Ongeveer 80 tot 100 Nederlandse brandweerlieden en 100 Duitsers zijn ingezet om de brand te bestrijden. Over de oorzaak tast de brandweer nog in het duister.

Onder controle

Aanvankelijk werd gedacht dat het om een gebied van 200 hectare ging, waarna dat naar beneden werd bijgesteld, naar 3 hectare. De brandweer houdt er nu rekening mee dat 100 hectare verloren gaat, het grootste gedeelte daarvan op Nederlandse grondgebied.

Dat deel van de brand is nu grotendeels onder controle. Dat betekent echter niet dat de brand uit is, waarschuwde de brandweer. Een veenbrand breidt zich voornamelijk ondergronds uit. Gedurende de nacht bestaat kans op rook en stankoverlast in de omgeving.

Chinook

Het is volgens de brandweer nog niet duidelijk hoe diep de brand zich in het veen bevindt. De brandweer is vanwege het donker gestopt met blussen en bewaakt het terrein in de nacht. Zaterdagochtend gaat de brandweer samen met een ander bestrijdingsteam verder met nablussen.

Een stevige wind, de droogte en het lastig begaanbare terrein bemoeilijkten de blusactiviteiten. Vooral het laatste noopte de brandweer de hulp van Defensie in te roepen. Deze zette vrijdagmiddag een Chinooktransporthelikopter in om de brand te bestrijden.

De helikopter heeft 23 keer gevlogen en met behulp van een zogeheten bambi-bucket 10.000 liter water per keer kunnen droppen. Het toestel vloog tot negen uur vrijdagavond.

Camping

Uit voorzorg werd een nudistencamping in de buurt ontruimd. Op de camping verblijven ongeveer 200 gasten, die in de omgeving zijn opgevangen. Rond zes uur konden ze weer terugkeren naar hun standplaats. Er stonden geen huizen in de directe omgeving die bedreigd werden.

De heidebrand is een ramp voor de vogels. ''We zitten middenin het broedseizoen. Heel veel watervogels zullen dit niet overleven’’, aldus rentmeester Gerrit Pastink van Landschap Overijssel. Ook jonge reeën zullen het zwaar hebben. Pastink maakte vrijdag een ronde om het rampgebied.

Eerdere branden

De laatste tijd woedden diverse grote natuurbranden. In april ging bij een brand in het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland ongeveer 100 hectare natuur in vlammen op.

Begin mei gingen in de Schoorlse duinen enkele tientallen hectare natuur verloren. Vorige week ging er op de Kalmthoutse Heide net over de Belgische grens ongeveer 500 hectare natuur in vlammen op.

Natuurbrand Aamsveen