ENSCHEDE - In het natuurgebied Aamsveen bij Enschede woedt een grote natuurbrand. Vlak bij de Duitse grens staat honderd hectare bos- en heidegebied in brand, meldt de brandweer.

De brandweer verwacht nog zeker tot vrijdagavond tien uur bezig te zijn met blussen. Daarna bewaken de hulpdiensten het gebied de hele nacht in verband met de veiligheid en beperkt zicht.

Duitse brandweerlieden helpen de verschillende Nederlandse brandweerkorpsen die in het gebied actief zijn bij de bestrijding van de brand.

De brandweer trok zich eerder op de dag terug vanwege het oprukkende vuur. Dat was moeilijk onder controle te krijgen vanwege de stevige wind, de droogte en het moeilijk begaanbare terrein.

Over de omvang van de brand was eerder onduidelijkheid ontstaan, omdat de brandweer aanvankelijk over tweehonderd, toen over drie en later over honderd hectare sprak.

Chinook

Defensie heeft een Chinook-transporthelikopter ingezet om de brand te bestrijden. Het toestel helpt met blussen op verzoek van de veiligheidsregio.

De helikopter kan met behulp van een zogeheten bambi-bucket 10.000 liter water per keer droppen. Het toestel kan tot acht uur assisteren.

Camping

Uit voorzorg is een nudistencamping in de buurt ontruimd. Volgens de politie verbleven er tweehonderd gasten. De brandweer meldde omstreeks 16.00 uur dat de campinggasten rond 18.00 uur kunnen terugkeren naar de camping.

De rook is tot in de wijde omgeving te zien. Er is behalve de camping verder geen bebouwing in de directe nabijheid.

Broedseizoen

De heidebrand is een ramp voor de vogels. ''We zitten middenin het broedseizoen. Heel veel watervogels zullen dit niet overleven’’ ,aldus rentmeester Gerrit Pastink van Landschap Overijssel. Ook jonge reeën zullen het zwaar hebben.

Pastink maakte vrijdag een ronde om het rampgebied. Volgens hem is inmiddels 55 hectare zwart geblakerd. ''De vegetatie herstelt zich wel weer, maar voor de dieren gaat het jaren duren eer het evenwicht weer is hersteld’’, aldus Pastink.

Natuurbranden

De afgelopen tijd nam het risico op natuurbranden af, maar door de aanhoudende droogte en het warme weer van de afgelopen dagen neemt de kans op branden weer toe.

In de regio Noord-Limburg is inmiddels weer code oranje van kracht, de alarmfase voor groot brandgevaar.

Code

Bij code oranje houden verkenningsvliegtuigen de situatie in de gaten. Bij brandmeldingen rukt de brandweer uit voorzorg uit met extra materieel.

In Twente is het op een na laagste alarmeringsniveau van kracht. Bij de lichtgroene situatie is waakzaamheid geboden. In veel van de andere regio's die op de site natuurbrandgevaar.nl in de gaten worden gehouden is sprake van code geel. Code rood is nergens van kracht.

Natuurbrand Aamsveen