AMSTERDAM - De geheime dienst AIVD is betrokken geweest bij bepaalde gewelddadige acties tegen extreem rechtse groeperingen. Een mol van de dienst was diep geïnfiltreerd in de harde kern van links-extremistische activisten en gewelddadige dierenactivisten.

Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De infiltrant klapte tegenover de krant uit de school.

De infiltrant zou bijna 25 jaar lang werkzaam zijn geweest voor de geheime dienst. In nauw overleg met de AIVD zou hij bepaalde gewelddadige acties tegen rechts-extremisten mede georganiseerd hebben.

Hij werd zelfs doelwit van brandbomaanslagen en bedreigingen uit extreem rechtse hoek.

Dierenactivisten

Ook in kringen van dierenactivisten was de infiltrant actief. Op verzoek van de dienst zou hij bevriend zijn geraakt met onder meer Peter Janssen, ook wel bekend als de 'vegan streaker' die de tv-show van Paul de Leeuw verstoorde. Via een speciaal geprepareerde laptop kon de dienst letterlijk meekijken bij wat hij uitspookte.

De mol klom in de loop der tijd op tot de tweede man van de Antifascistische Aktie, een gewelddadige groepering ontstaan uit de kraakbeweging.

De geheime dienst zou zelfs afdelingen van deze links-extremistische actiegroep hebben opgezet, als dekmantel voor infiltratieoperaties in linkse kringen.

Journalist

De man combineerde zijn werk voor de geheime dienst met een baan als journalist. Die baan diende ook als dekmantel in contacten met activisten.

Hij kreeg een maandelijkse vergoeding van de AIVD, en ook zijn huur werd een paar jaar lang voor hem betaald. De infiltrant zou zijn werkzaamheden voor de AIVD vorig jaar augustus beëindigd hebben.