AMSTERDAM - De criminaliteit in het Amsterdamse openbaar vervoer is de afgelopen jaren fors gedaald. Door de inzet van een speciaal politieteam nam het aantal geweldsmisdrijven binnen drie jaar met een kwart af.

Dit blijkt uit cijfers die door de politie Amsterdam-Amstelland aan NU.nl zijn verstrekt. Sinds de oprichting van het Veiligheidsteam Openbaarheid Vervoer (VOV) daalde het aantal geweldsmisdrijven van 222 in 2007 naar 168 in 2010.

Tussen 2007 en 2010 nam het aantal vernielingen met 75 procent af, het aantal gevallen zakkenrollen en is de drugsoverlast nagenoeg geheel verdwenen.

Intensief beleid

Het team, een samenwerkingsverband tussen politie en de Dienst Stadstoezicht van de Gemeente Amsterdam bestrijdt in de hoofdstad relatief kleine overtredingen als zwartrijden, tegen OV-chippoortjes trappen, met voeten op de bank zitten en het meelopen door een OV-chipkaartpoortje achter een andere reiziger aan.

Doordat bij het uitschrijven van bekeuringen ook persoonsgegevens worden gecontroleerd, wordt duidelijk of het een eventueel gezocht persoon gezocht betreft.

In 2007 liepen nog 215 mensen op die manier tegen de lamp. Dat aantal is gegroeid tot 608 in 2010. De verwachting is dat voor 2011 komende week de 350ste gesignaleerde persoon wordt opgepakt.

Tunnelvisie

Donderdag hield het VOV met de operatie Tunnelvisie verschillende mensen aan, waaronder een man tegen wie vier opsporingsbevelen lopen. In totaal schreef de polite 72 keer een procesverbaal uit.

Bij de actie gedroegen enkele verdachten zich agressief. In één geval verzette een persoon zich zo heftig tegen aanhouding dat een agente gewond raakte.

Eisen aan GVB

De inzet van de politie is niet vrijblijvend voor het vervoersbedrijf GVB. Omdat de politie uitgaat van de broken windows theorie, die zegt dat veiligheid toeneemt als mensen in een schone omgeving komen, moet het GVB haltes, stations, bussen en metro’s beter schoon houden.

Omdat geweld vooral in de metro is afgenomen wordt nu gekeken naar de bussen als uitbreiding van het werkgebied. Chauffeurs worden met enige regelmaat worden bespuugd.

Overigens blijkt niet alle criminaliteit fors te dalen. Straatroof daalde sinds 2007 van 71 aangiftes naar 67 in 2010. Daarbij gaat het volgens de politie in 48 gevallen om het afpakken van een mobiele telefoon.