HILVERSUM - Tv-coryfee Willem Duys is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag in een ziekenhuis in Hilversum.

Hij had een bacteriële infectie aan de longen. Dat heeft de AVRO, zijn oude werkgever, donderdag laten weten.

Duys maakte van 1963 tot en met 1979 ruim 170 afleveringen van het programma Voor de Vuist Weg. Het was de eerste talkshow op de Nederlandse televisie en trok miljoenen kijkers.

Hiervoor ontving hij in 1974 de Gouden Televizier-Ring. Het signaleren van muzikale talenten was een van de pijlers waarop het programma dreef. De presentator lanceerde bijvoorbeeld Christina Deutekom, Albert West en Lee Towers.

Muziek Mozaïek

Op de radio presenteerde Duys bijna vier decennia lang Muziek Mozaïek. Dat deed hij voor het laatst in 1999. Met tv was hij al eerder gestopt. De Wereld Draait Door bracht tijdens de duizendste uitzending op dinsdag 17 mei 2011 nog een hommage aan hem.

Volgens AVRO-directeur Willemijn Maas was Duys als presentator ''intrigerend, innovatief, enthousiast, betrokken en had hij een enorm improvisatievermogen’’. ''Hij blijft een icoon van de Nederlandse televisie.”

Mies Bouwman

Tv-presentatrice Mies Bouwman zei dat er ''geen tweede Willem Duys te bedenken’’ is. ''Er was er maar een en dat is hij. Willem had zijn eigen plek op de tv en dat is een onuitwisbare plek.’’ Zanger Lee Towers liet weten dat hij een goede vriend is kwijtgeraakt. '' Hij heeft ontzettend veel voor mij betekend en daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor.’’

De AVRO zendt donderdagavond tegen half elf op Nederland 1 een in memoriam over Duys uit. Op internet zijn diverse condoleanceregisters voor hem geopend.

Bekijk de special over Willem Duys door de jaren heen op NUfoto

Lees alle tweets over Willem Duys op NUlive

Lees verder voor een complete necrologie van Willem Duys