AMSTERDAM - De galerij van de Antillenflat in Leeuwarden is ingestort door roestvorming. Uit inspectie van de wapening van de galerij op de vijfde etage bleek over de volle breedte roest te zitten. Daardoor bezweek de galerij onder haar eigen gewicht.

Dat blijkt volgens woningcorporatie WoonFriesland uit een onderzoek naar het instorten van de galerij.

Het onderzoek is ingesteld in opdracht van de eigenaren van de flatwoningen, die voor een deel van de corporatie en voor een deel van particulieren zijn.

De oorzaak van de roestvorming wordt nog onderzocht. Het onderzoek, dat nog zeker drie maanden duurt, moet verder uitwijzen in welke staat de flat zich momenteel bevindt.

Vorige week maandag stortten vijf galerijen over een lengte van een paar meter in. Niemand raakte daarbij gewond. Omdat de toegang via de galerijen en via de balkons onveilig wordt geacht, mag niemand sinds de instorting de flat meer in.

Bewaakt

Het complex, dat honderd maisonettewoningen telt en 160 bewoners had, wordt dag en nacht bewaakt.

De bovenste woonlaag van de Antillenflat in Leeuwarden is maandag afgebroken. Sinds dinsdag is een verhuisbedrijf bezig met het verhuizen van de inboedels van de flat naar tijdelijke woningen.

Container

Voor het verhuiswerk wordt een container voor het appartement gehangen. Verhuizers kunnen met een loopbrug de woningen in en uit. Dit duurt naar verwachting twee tot drie weken.

Huurders van een woning in de Antillenflat hebben vervangende woonruimte aangeboden gekregen. De sleutels van de tijdelijke woningen zijn inmiddels uitgereikt.

Bemiddeling

Particuliere eigenaren van een woning in de flat konden vanaf dinsdag gebruikmaken van bemiddeling voor een huurwoning van de corporatie.

Zowel eigenaren als huurders van de woningen krijgen van woningcorporatie WoonFriesland 2500 euro. Dat geld is bedoeld om de tijdelijke woning mee in te richten. Bij een kringloopbedrijf kunnen mensen extra inrichting, fietsen en kleding in bruikleen krijgen.