PURMEREND - Een van de slachtoffers van de omstreden orthopedisch chirurg Cees de Bruin van het Waterlandziekenhuis in Purmerend dient een claim van 1,5 miljoen euro tegen het ziekenhuis in. Dit heeft haar advocaat Bernard Zegers woensdag bekendgemaakt.

De vrouw uit Volendam verloor haar been door verwijtbare fouten van de chirurg en ontving vorig jaar 50.000 euro als voorschot op een door de rechter toegewezen schadevergoeding van 150.000 euro.

''De rechter bepaalde vorig jaar dat de chirurg schuld had aan de beenamputatie van mijn cliënt, maar die uitspraak ging niet over de hoogte van het schadebedrag”, vertelt Zegers.

''Inmiddels hebben we in kaart dat ze 500.000 euro materiële schade en 1 miljoen euro immateriële schade heeft geleden. Daarom starten we een nieuwe procedure.”

Doel van de schadeclaim is ook het ziekenhuis te prikkelen zorgvuldiger met patiënten om te gaan, aldus Zegers. ''Het menselijk leed van mijn cliënt is met geen pen te beschrijven, en zo zijn er nog veel meer slachtoffers. We moeten voorkomen dat dit vaker kan gebeuren.”

Afgerond onderzoek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet woensdag weten maatregelen tegen De Bruin te treffen zodra een afgerond onderzoek aantoont dat hij medisch inhoudelijk heeft gedisfunctioneerd.

Dat is nu volgens de IGZ nog niet het geval. ''Wel hebben we ervoor gezorgd dat hij niet meer werkt tot de onderzoeken zijn afgerond”, aldus een woordvoerster.

Onbegrijpelijk

Zegers noemt het onbegrijpelijk dat zowel het Waterlandziekenhuis als de IGZ niet eerder actie heeft ondernomen tegen de orthopeed. Hij vindt het bovendien scheef dat politie en justitie hem vooralsnog met rust laten.

Zegers: ''Als iemand op straat een ander verwondt, wordt hij opgepakt. Deze ‘chirurg’ verminkt al jarenlang vele honderden mensen op een gruwelijke manier en dan volgt eerst een uitgebreid onderzoek. Onbegrijpelijk.”