AMSTERDAM - Een 36-jarige vrouw en haar voormalige 44-jarige vriend uit het Limburgse Kelpen zijn in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch woensdag bepaald. Het stel verkrachtte tussen 2006 en 2007 meerdere keren de destijds 6-jarige dochter van de vrouw.

De man en vrouw zijn daarnaast schuldig aan het plegen van ontuchtige handelingen met het meisje.

Van het misbruik van het meisje werden foto's en video's genomen, die de man en zijn vriendin later weer bekeken. Hiervan raakten ze allebei opgewonden, zo heeft de man toegegeven. De man was bovendien in het bezit van kinderporno.

Hogere straf

De rechtbank in Roermond veroordeelde de moeder eerder tot vijf jaar cel. De man kreeg in eerste aanleg 7,5 jaar gevangenisstraf opgelegd. De moeder krijgt nu een hogere straf omdat het hof van oordeel is dat het aandeel van de vrouw niet minder is dan dat van de man.

Het wordt haar zwaar aangerekend dat zij haar dochter niet in bescherming nam en zelf meedeed aan het misbruik. Justitie had voor beiden tbs en respectievelijk 6 en 7,5 jaar cel geëist.