DEN HAAG - Servië heeft met de arrestatie van Ratko Mladic ''aan een van zijn belangrijkste verplichtingen voldaan''. Dat zei de hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal, Serge Brammertz, woensdag op een persconferentie.

Het is nu van belang dat Servië ook de voormalige Kroatisch-Servische leider Goran Hadzic opspoort en uitlevert. Hij is de laatste voortvluchtige van de 161 verdachten op het wensenlijstje van Brammertz.

De arrestatie van verdachten is belangrijk voor de Servische ambitie om lid te worden van de Europese Unie. De EU benadrukte steeds dat Servië volledig moet samenwerken met het Joegoslavië-Tribunaal, wil het uiteindelijk toetreden tot de unie.

Gezondheid

De griffier van het Joegoslavië-Tribunaal, John Hocking gaf tijdens de persconferentie aan bezorgd te zijn over de gezondheid van Mladic. ''Hij krijgt de best mogelijke medische zorg'', aldus Hocking.

Mladic krijgt sinds zijn aankomst in de gevangenis in Scheveningen dinsdagavond verder de medische controles die iedere verdachte krijgt. Op een vraag van een journalist antwoordde Hocking dat er geen reden is aan te nemen dat Mladic zelfmoord zou plegen in zijn cel.

Hocking heeft gesproken met Mladic. Volgens de griffier was de 69-jarige verdachte ''zeer meewerkend''. ''We begrepen elkaar goed'', zei hij verder.

De gezondheid van Mladic is sinds zijn aanhouding vorige week onderwerp van gesprek, omdat hij zeer fragiel overkwam. Verder werd Mladic naar verluidt in 2009 in Belgrado geopereerd en onderging hij een chemokuur.

Frustratie

Brammert gaf tijdens de persconferentie bovendien aan alle begrip voor de frustratie bij overlevenden van de oorlog in Bosnië te hebben over het feit dat Mladic voor zijn uitlevering nog de gelegenheid kreeg het graf van zijn dochter te bezoeken.

De hoofdaanklager reageerde op een vraag van een verslaggeefster. Brammertz bracht in de afgelopen jaren vele bezoeken aan Bosnië-Herzegovina, waarbij hij onder meer gesprekken voerde met nabestaanden van de massamoord in Srebrenica van juli 1995, waarvoor hij de toenmalige leider van het leger van de Bosnische Serviërs Mladic verantwoordelijk houdt. ''Velen weten nu nog niet waar hun echtgenoten zijn'', aldus Brammertz.

Mladic' dochter Ana pleegde in 1994 zelfmoord met een wapen van haar vader.

Nederlandse rechter

De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische ex-legerleider Ratko Mladic zal vrijdag worden voorgeleid aan Alphons Orie, de enige Nederlandse rechter van het Joegoslavië-Tribunaal. De Nederlandse magistraat zal in ieder geval de voorbereidende hoorzittingen in de aanloop naar het eigenlijke proces leiden, zo werd woensdag bekend.

Mladic wordt verdacht van oorlogsmisdaden tegen burgers in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. Daar kwamen tijdens een jarenlange belegering meer dan 10.000 mensen om het leven. De aanklagers beschuldigen Mladic ook van de genocide in Srebrenica. Duizenden moslimmannen werden vermoord. Het was de grootste slachting sinds de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Bekijk lezersfoto's van Mladic's aankomst in Nederland

Mladic in Den Haag