DEN HAAG - De minister van Binnenlandse Zaken hoeft de intrekking van de verklaring van geen bezwaar van een voormalig AIVD-medewerkster niet te herzien. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

De vrouw werd vorig jaar vrijgesproken van het lekken van staatsgeheime informatie. Als gevolg van de verdenking tegen haar, had de minister de verklaring van geen bezwaar ingetrokken, die zij nodig had om haar vertrouwensfunctie bij de inlichtingen- en veiligheidsdienst te behouden.

Na haar vrijspraak eiste zij dat de minister zijn besluit terugdraaide.

De rechtbank in Den Haag verklaarde in september 2010 haar bezwaren ongegrond. De Raad van State heeft haar beroep tegen deze uitspraak afgewezen.

Telegraaf

De vrouw werd samen met haar partner verdacht van het doorspelen van interne stukken van veiligheidsdienst AIVD over de oorlog in Irak en een dreiging tegen de dalai lama aan een Telegraafjournaliste, die erover publiceerde.

Het Openbaar Ministerie eiste celstraffen, maar de rechtbank in Haarlem sprak hen in juli vorig jaar vrij.

Teleurgesteld

De voormalige AIVD-medewerkster is teleurgesteld over het oordeel. Dat meldde haar advocaat Michael Ruperti. De raad oordeelde woensdag dat de minister van Binnenlandse Zaken de intrekking van de verklaring van geen bezwaar niet terug hoeft te draaien.

De vrouw verloor haar baan bij de inlichtingen- en veiligheidsdienst, toen zij werd verdacht van het lekken van staatsgeheime informatie. In een proces werd zij daarvan vorig jaar vrijgesproken. Onder de naam Heleen de Waal schreef zij het boek ‘Halve lucht’ over haar ervaringen.

Geen bezwaar

Haar verklaring van geen bezwaar, die nodig is voor een vertrouwensfunctie bij de AIVD, werd ingetrokken op de dag van haar aanhouding. Na haar vrijspraak eiste zij dat dit besluit werd teruggedraaid. De rechtbank in Den Haag verklaarde in september 2010 haar bezwaren tegen de intrekking ongegrond. De Raad van State oordeelde dat haar beroep tegen deze beslissing ongegrond is.

Volgens Ruperti is het merkwaardig dat de Raad van State ''overwegingen van de AIVD klakkeloos overneemt’’ en nergens een ''kritische beschouwing’’ geeft van het optreden van de AIVD.

Negeren

De rechters negeren de door haar ingebrachte bezwaren, stelt Ruperti. De behandeling van de zaak door de Raad van State werd niet uitgesteld toen de advocaat ziek was. Het is een ''zorgwekkende ontwikkeling in de huidige rechtsstaat’’ dat de Raad van State de AIVD vrij spel laat, zo stelt de advocaat.

De Waal vecht haar ontslag door de AIVD aan. De ontslagzaak dient waarschijnlijk in het najaar voor de rechtbank in Utrecht. ''We hebben goede hoop dat de rechtbank de laakbare handelwijze van de AIVD afstraft en het strafontslag vernietigt’’, aldus Ruperti.