DEN HAAG - De Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic wordt vrijdag om tien uur voor het eerst voorgeleid bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat heeft het VN-hof woensdag bevestigd.

Tijdens de zitting, die begint om 10.00 uur, zal de aanklacht tegen Mladic worden voorgelezen. De verdachte moet verklaren of hij schuldig of onschuldig is.

Het daadwerkelijke begin van het proces hangt af van de tijd die Mladic nodig heeft om zijn verdediging op orde te krijgen. Hij heeft de mogelijkheid om een advocaat te kiezen van een door het tribunaal goedgekeurde lijst.

Mladic heeft ook de optie zichzelf te verdedigen. In dat geval kan hij juridische bijstand krijgen.

Gezondheid

De griffier van het Joegoslavië-Tribunaal is bezorgd over de gezondheid van verdachte. Dat zei John Hocking woensdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met hoofdaanklager Serge Brammertz.

''Hij krijgt de best mogelijke medische zorg'', aldus Hocking. Mladic krijgt sinds zijn aankomst in de gevangenis in Scheveningen dinsdagavond verder de medische controles die elke verdachte krijgt.

De gezondheid van Mladic is sinds zijn aanhouding vorige week onderwerp van gesprek, omdat hij zeer fragiel overkwam. Verder werd Mladic naar verluidt in 2009 in Belgrado geopereerd en onderging hij een chemokuur.

Op een vraag van een journalist antwoordde Hocking dat er geen reden is om aan te nemen dat Mladic zelfmoord zou plegen in zijn cel.

Karadzic

Een samenvoeging van het proces met de eveneens van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic is ''niet waarschijnlijk'', zei Serge Brammertz, de hoofdaanklager van het VN-tribunaal in Den Haag in een woensdag gepubliceerd interview met de Servische krant Novosti.

Beide mannen worden weliswaar van veel van dezelfde dingen verdacht, maar het proces tegen Karadzic, die begin jaren '90 de politiek leider van de Bosnische Serviërs was, loopt al anderhalf jaar.

Mladic zit sinds dinsdagavond in de gevangenis in Scheveningen. De 69-jarige ex-generaal kwam rond half tien aan in het detentiecentrum. Hij kwam vanuit Belgrado, de hoofdstad van Servië, waar een beroep tegen zijn uitlevering in de middag was verworpen door een rechter.

Sarajevo

Voor de rechters van het tribunaal moet Mladic zich verantwoorden voor oorlogsmisdaden tegen burgers in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. Daar kwamen tijdens een jarenlange belegering meer dan 10.000 mensen om het leven.

De aanklagers beschuldigen Mladic ook van de genocide in Srebrenica. Duizenden moslimmannen werden vermoord. Het was de grootste slachting sinds de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Het Joegoslavië-Tribunaal klaagde Mladic in 1995 aan, tegelijkertijd met Karadzic. Mladic was zestien jaar voortvluchtig. In 2009 zou hij in Belgrado zijn geopereerd. Ook kreeg hij toen chemotherapie.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Bekijk lezersfoto's van Mladic's aankomst in Nederland