AMSTERDAM - De NS stapt uiterlijk eind volgend jaar helemaal over op de ov-chipkaart. Het treinkaartje verdwijnt dan voor Nederlandse reizigers.

Dat heeft een woordvoerder van de NS woensdag laten weten, naar aanleiding van berichtgeving daarover in onder meer het Nederlands Dagblad. De vervoerder beraadt zich nog of voor buitenlandse reizigers papieren plaatsbewijzen wel verkrijgbaar blijven.

Loketten

De vervoerder wil daarnaast de loketten op de stations op een andere manier inrichten. Het personeel zal voor een deel ingezet worden als een soort servicemedewerkers die op de perrons reizigers helpen. "We merken dat steeds meer mensen naar het loket komen voor servicegerichte vragen. Op dit moment draaien we dan ook een proef in Amersfoort met een serviceplein."

Volgens de NS is de ov-chipkaart ''een technologie waar de klant om vraagt''. De tarieven zullen volgens het bedrijf hetzelfde blijven. ''Dit heeft niks met geld te maken'', zegt ze.

Problemen

Reizigersvereniging Rover is tegen het afschaffen van het papieren kaartje. Maar als er dan toch moet worden overgeschakeld ''dient NS wel te zorgen dat alle problemen zijn opgelost'', aldus Rover.

Volgens de organisatie dreigt het een stuk duurder te worden om een reis te onderbreken en is er geen oplossing voor het reizen over twee periodes met en zonder korting. Het sluiten van de loketten klinkt Rover ''zeer klantonvriendelijk'' in de oren.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive