AMSTERDAM - De geheime politie-informatie over crimineel Stanley Hillis, die in februari werd geliquideerd in Amsterdam, is niet door lekken in handen gekomen van een criminele organisatie, maar door een menselijke vergissing.

Dat concludeert de rijksrecherche na eigen onderzoek waarin geen bewijzen werden gevonden van stelselmatig lekken door de recherche naar het criminele milieu, schrijft De Telegraaf woensdag.

Volgens de krant blijkt uit het onderzoek dat een politieman een geheim dagrapport over Hillis heeft uitgeprint via een apparaat waarop eveneens dossiers van advocaten werden afgedrukt.

Per abuis werden de twee samengevoegd waarna het document met allerlei geheime informatie over de Amsterdamse crimineel is uitgelekt via een van de 21 verzonden advocatendossier.

Moordenaar

Dat lek zou er mogelijk voor hebben gezorgd dat de moordenaar van Hillis op de hoogte was van de afspraak die hij in februari had in de Fizeaustraat in de wijk Watergraafsmeer met onderwereldfiguur Donald G.

Hillis werd daar in zijn auto doodgeschoten voor de neus van twee agenten, die Hillis vanuit een aanhangwagen observeerden. Door een reeks misverstanden slaagden de agenten er niet in de onbekende schutter aan te houden.

Stanley Hillis (1946) was een oudgediende in het Amsterdamse criminele milieu. Zijn bijnaam was 'de Ouwe'. De afgelopen jaren leek het rustig rond Hillis. Zijn naam dook in grote onderzoeken wel op, maar hij gold voor zover bekend niet als verdachte.

Recherche

In weekblad Panorama is deze week te lezen dat Hillis, op het moment dat hij werd geliquideerd, samenwerkte met de Nationale Recherche. Het blad meldt dat hij een zender op zijn lichaam of in zijn auto had om het gesprek met Donald G. op de parkeerplaats aan de Fizeaustraat af te kunnen luisteren.