AMSTERDAM - De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic zit in de gevangenis in Nederland. Hij kwam dinsdagavond aan in de gevangenis van Scheveningen.

Dat heeft het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag bekendgemaakt. Hij werd eerder van Rotterdam The Hague Airport naar de gevangenis gebracht.

Mladic is inmiddels officieel overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal, waar de 69-jarige zal terechtstaan wegens volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Even na negen uur vertrokken er van de luchthaven twee politiehelikopters en vier zwarte auto's. Waar Mladic mee is vervoerd, is onduidelijk.

Wel kwamen alle voertuigen bijna gelijktijdig aan bij de gevangenis even voor half tien. Eerst landde een heli op een binnenplaats van de gevangenis en even later verdwenen twee auto’s via een poort de gevangenis in.

Het Joegoslavië-Tribunaal meldde daarop dat Mladic in detentie zat en was overgedragen aan het tribunaal.

Vliegtuig

Mladic werd dinsdag in de namiddag op het vliegtuig gezet naar Nederland vanaf het vliegveld van Belgrado.

Toen het vliegtuig landde op het vliegveld van Rotterdam was het niet mogelijk een glimp op te vangen van Mladic. De luikjes voor de ramen van het vliegtuig waren dicht. Direct na landen werd het toestel een hangar ingetrokken.

Journalisten

Voor de poort van de gevangenis stonden even na acht uur zeker honderd journalisten en evenzoveel belangstellenden bij elkaar. Voor de gevangenis richtte de politie met dranghekken een persvak in.

Sympathisanten

Ook sympathisanten van Mladic hadden zich bij de gevangenis verzameld. Zij maakten met een fotoafdruk van Mladic op een t-shirt duidelijk dat zij hem steunen. Een groepje van ongeveer tien Bosniërs stond er ook. Zij zeggen ''erbij te willen zijn als hij wordt overgedragen''.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Bekijk alle foto's van de aankomst van Mladic op NUfoto