ZOETERMEER - Op Nederlandse groenten is geen EHEC-bacterie aangetroffen. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde resultaten van een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw.

Volgens een woordvoerder zijn verschillende monsters getest van Nederlandse komkommers, tomaten, sla en paprika's. Daarop is geen EHEC-bacterie aangetroffen. Het onderzoek werd uitgevoerd door een Duits instituut.

De darmbacterie EHEC, die wordt aangetroffen op komkommers en sla, is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. De bacterie zorgt meestal alleen voor diarree en in sommige gevallen merken mensen er zelfs niets van. De diarree is gemiddeld na vier dagen over.

In twee tot zeven procent van de besmettingen krijgen patiënten complicaties, zoals nierproblemen. Van deze groep overlijdt twee tot negen procent.

Slachtoffers

De EHEC-besmetting heeft in Duitsland inmiddels aan vijftien mensen het leven gekost. Veertien van de nu in totaal zestien slachtoffers in Europa zijn vrouwen. Het aantal besmettingen ligt in Duitsland op circa 1500. In Zweden zijn circa veertig verdenkingen van besmettingen.

Drie Nederlanders die recentelijk in Duitsland zijn geweest kampen met een ernstig nierfalen. Bij twee van hen is vastgesteld dat ze zijn besmet door de EHEC-bacterie, meldde het RIVM dinsdag. Het derde geval wordt nog onderzocht.

Spaanse komkommers

De Duitse autoriteiten vermoeden dat Spaanse komkommers toch niet verantwoordelijk zijn voor de uitbraak. ''De bron blijft ongeïdentificeerd'', aldus Cornelia Prüfer-Storcks, de hoogste gezondheidsambtenaar van Hamburg.

De autoriteiten voerden tests uit op twee Spaanse komkommers. Beide waren besmet met EHEC, maar niet met het type waardoor de mensen ziek zijn geworden. Daardoor begint de zoektocht naar de bron van de besmetting opnieuw.

Spanje klaagde eerder op de dag dat Duitsland meteen met een beschuldigende vinger naar Madrid had gewezen.

Alle berichten over de EHEC-bacterie

Volg reacties op Twitter via NUlive