AMSTERDAM - Geert Dales, oud-bestuursvoorzitter van hogeschool Inholland, heeft zijn declaraties openbaar gemaakt. ''Ik declareerde gezien mijn functie eerder weinig dan te veel'', zo maakte Dales dinsdag bekend.

Hij hoopt hiermee de negatieve beeldvorming te ontkrachten die er rond hem is ontstaan.

De declaraties van het voormalig hogeschoolbestuur zijn onderwerp van discussie omdat het om exorbitante bedragen zou gaan.

Momenteel loopt er een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs hiernaar. Naar verwachting verschijnt het rapport half juni.

Bestuursstijl

Dales was tussen 2007 en oktober 2010 bestuursvoorzitter van de veelgeplaagde hogeschool. Hij nam het voorzitterschap over van Jos Elbers. Vorig jaar vertrok Dales wegens een verschil van inzicht met de Raad van Toezicht over de bestuursstijl van Inholland.

''Onze meningen liepen radicaal uiteen.’’ Volgens zijn eigen overzicht declareerde Dales in zijn totale bestuursperiode ongeveer 8934 euro via de creditcard van Inholland. Dit kwam samen met enkele andere uitgaven neer op gemiddeld 300 euro per maand.

Telefoonkosten

Zijn telefoonkosten waren ongeveer 200 euro per maand. Verder ‘kostte’ hij de hogeschool in zijn gehele bestuursperiode naar eigen zeggen ongeveer 20.000 euro op jaarbasis aan reis- en verblijfkosten, onder meer door verscheidene werkbezoeken aan de Inholland-dependance in Suriname.

Daarnaast maakte Dales voor circa 30.000 euro per jaar gebruik van een leaseauto met een chauffeur, die in loondienst was van de hogeschool. ''Al mijn kosten zijn te verklaren, verantwoord en passend voor iemand in mijn functie’’, aldus Dales.

Dales probeerde eerder al zijn declaraties in de openbaarheid te brengen. Hij spande zelfs een kort geding aan tegen zijn voormalig werkgever, toen hij geen inzage kreeg.