EINDHOVEN - De politie heeft maandagavond de Ikea in het Noord-Brabantse Son ontruimd nadat zich rond half acht een explosie had voorgedaan in een prullenbak buiten het gebouw.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeseind en onderzoekt of zich meer explosieven op het terrein bevinden. Rond elf uur heeft de EOD bij de vestiging een pakketje gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Dat heeft de politie gemeld. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Het is niet duidelijk hoeveel mensen zich in de winkel bevonden toen de ontruiming plaatsvond.

Werknemers van het bedrijf die het gebouw rond half negen in allerijl moesten verlaten, mochten rond elf uur onder politiebegeleiding even hun persoonlijke eigendommen ophalen. Daarna gingen EOD en politie verder met het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van andere explosieven in het pand.

Ontruiming

De ontploffing in Son, een dorp ten noorden van Eindhoven, vond iets over 19.30 uur plaats. Daarna werden de hulpdiensten gealarmeerd. De Ikea werd vanaf 20.30 uur 'rustig aan' ontruimd.

De explosie deed zich voor in een prullenbak op het parkeerterrein, dat grotendeels is afgezet vanwege een grote verbouwing. Het pand liep geen enkele schade op.

Geen bommelding

Aan de kleine explosie ging geen dreiging of melding vooraf. Risk manager Edwin Gaasenbeek heeft dat in de nacht van maandag op dinsdag verteld aan de poort van de ontruimde winkel op bedrijfsterrein Ekkersrijt.

De winkel gaat dinsdagochtend vooralsnog op de normale tijd open. Het concern spreekt over een 'incident' en zegt dat er geen reden is om extra mankracht in te zetten voor de beveiliging van vestigingen.

''Natuurlijk, het is eerder gebeurd. Maar we houden geen rekening met chantage of afpersing.''

Gaasenbeek vertelde dat medewerkers omstreeks half acht een kleine knal hoorden en een kleine rookwolk zagen. In een prullenbak buiten het pand was iets ontploft. Er is verder geen schade. Klanten hebben niks of vrijwel niks gemerkt, denkt hij.

Gent

Ook in België is maandagavond een vestiging van Ikea op de Flanders Expo in Gent ontruimd na een bommelding, zo melden Belgische media. In het gebouw zou een wekker zijn ontploft die volgens de politie door iemand in de winkel moet zijn achtergelaten.

In de Belgische plaats zou rond 18.00 uur een bommelding zijn binnengekomen, waarna de hulpdiensten ter plaatse beslisten het gebouw volledig te ontruimen. Getuigen meldden knallen te hebben gehoord. De winkel zou geen schade hebben opgelopen.

De wekker zou door iemand in de winkel zijn achtergelaten. Het zou niet gaan om een wekker van de Ikea zelf. De vestiging in Gent is de grootste Ikea in Vlaanderen.

Lomme

Bij de vestiging van Ikea in het Franse Lomme, in de buurt van Lille, heeft zich maandagavond eveneens een ontploffing voorgedaan. Dat meldde het Belgische persbureau Belga op gezag van het Openbaar Ministerie in Gent.

Volgens het parket in Gent was sprake van een soortgelijk incident als in Gent en Eindhoven, waar zich kleine ontploffingen voordeden.

Andere vestigingen

Bij de andere elf Ikea-vestigingen in Nederland lijkt vooralsnog geen sprake te zijn van concrete dreigingen. Dat blijkt uit een rondgang langs de woordvoerders van de betrokken politieregio’s.

De leiding van Ikea Nederland overlegt met de politie of ook andere Nederlandse vestigingen van het meubelconcern moeten worden gecontroleerd op mogelijke explosieven. De leiding hoopt hier nog voor middernacht een besluit over te kunnen nemen.

Ikea heeft in Nederland twaalf vestigingen. Bij de vestiging Ikea Eindhoven deed zich maandagavond een kleine explosie voor. Een soortgelijk incident gebeurde ook bij Ikea op de Flanders Expo in het Belgische Gent.

De overige Nederlandse vestigingen bevinden zich in Amersfoort, Amsterdam, Utrecht, Barendrecht, Delft, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo, Breda en Duiven.

Bedreigingen

De Zweedse winkelketen wordt vaker bedreigd. In maart 2009 werd de Ikea in Amsterdam-Zuidoost en een winkelgebied naast de Amsterdam Arena ontruimd na een bommelding. Hiervoor werd een vrouw opgepakt.

In december 2002 ontving het woonwarenhuis nog een brief, waarin 250 duizend euro werd geëist. Als Ikea niet akkoord zou gaan, zouden in verschillende filialen bommen tot ontploffing brengen. Twee bommen werden aangetroffen, waarbij er één bij ontmanteling deels explodeerde. Hierbij raakte een lid van een Explosieven Opruimingscommando zwaargewond.

Explosie bij Ikea