DEN HAAG - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) noemt de uitbraak van de EHEC-bacterie ''een moeilijk probleem, ook voor de Duitse overheid''.

Bleker gaf dat maandag aan in de marge van de informele landbouwraad in Hongarije waar wordt gesproken over duurzame veehouderij en veranderingen in het Europees landbouwbeleid.

Hij besprak de problemen rond EHEC met zijn Duitse collega Ilse Aigner die in haar land inmiddels de oproep heeft gedaan voorlopig geen rauwkost meer te eten tot er meer duidelijkheid is.

De bacterie heeft in Duitsland inmiddels aan elf mensen het leven gekost. ''Ik hoop dat ze snel de oorzaak vinden zodat er ook gericht maatregelen kunnen worden genomen'', aldus Bleker.

Ingewikkeld

Hij benadrukt dat de Duitse autoriteiten op dit moment nog geen aanwijzingen hebben waar de besmetting vandaan komt. '

'Het kan bij het telen zijn gebeurd, maar het kan ook later in het proces zijn gebeurd bij bijvoorbeeld het schoonmaken of vervoeren van de producten. Het is razend ingewikkeld, maar er wordt nu alle prioriteit aan gegeven om te traceren hoe producten besmet zijn geraakt.''

Bleker heeft begrip voor de oproep van Aigner om voorlopig bepaalde groente niet te eten. ''Elf doden, 400 mensen op de intensive care en meer dan duizend mensen ziek en dan niet weten hoe het komt. De situatie is erg.''

Overleg

In eigen land roept Bleker de sector maandag aan het begin van de avond bij zich voor overleg. Nederlandse bedrijven exporteren wekelijks voor zo'n 10 miljoen euro aan komkommers, sla, paprika's en tomaten naar Duitsland en zien nu de vraag nu enorm dalen.

''Er zijn bedrijven die voor 70 of 80 procent draaien op de uitvoer naar Duitsland. Als de situatie een paar weken aanhoudt, dan gaat het om miljoenen. We gaan vanavond om tafel om de situatie te bespreken. Alle tests in Nederland zijn gelukkig goed, er zijn geen besmettingen gevonden. Maar het is belangrijk dat we de situatie onder ogen zien en dan kijken wat de mogelijkheden zijn.''

Telers, handelaren en brancheorganisaties zijn maandagmiddag in crisisberaad over de ontstane situatie.