AMSTERDAM - Steeds meer kinderen kunnen niet goed zwemmen. Door bezuinigingen sluiten zwembaden en wordt schoolzwemmen vaker afgeschaft, daardoor doen kinderen te weinig zwemervaring op.

Het Nationaal Platform Zwembaden en Reddingsbrigade Nederland trekken aan de bel, schrijft het AD.

Jaarlijks verdrinken gemiddeld veertien kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar. Het aantal verdrinkingen met dodelijke afloop daalde vanaf de jaren negentig, maar is nu stabiel.

Volgens Reddingsbrigade Nederland zijn er door een combinatie van factoren meer ongelukken te verwachten. Ouders nemen vaker genoegen met alleen zwemdiploma A.

Ook lukt het ze niet altijd om tijd vrij te maken om hun kind naar zwemles te brengen en krijgen kinderen minder vaak zwemles via school. Kreeg in 1991 nog negentig procent van de basisschoolleerlingen zwemles via school, in 2005 was dat nog maar 57 procent.

Wiskunde

Volgens de reddingsbrigade missen kinderen vaker zwemervaring. Jaarlijks gebeuren daardoor ongeveer 1500 ongelukken op het strand. "Het is geen hogere wiskunde om te voorspellen dat het er meer zullen worden", zegt directeur Raymond van Mourik.

Stichting Consument en Veiligheid is deze week een campagne gestart om ouders bewust te maken van het belang van toezicht als kinderen bij het water spelen. Volgens de stichting denken ouders vaak onterecht dat het niet meer nodig is om toezicht te houden als hun kroost een zwemdiploma heeft.