AMSTERDAM - De verdediging van de in Peru van moordverdachte Joran van der Sloot probeert de procesgang te blokkeren. Dat zegt de advocaat van de familie van de omgekomen 21-jarige Stephany Flores, Edward Alvarez.

De familie Flores ergert zich verschrikkelijk aan de 'houding' van Van der Sloot, zegt de advocaat.

Maandag is het precies een jaar geleden dat de Peruaanse omkwam in een hotelkamer in Lima. "De familie Flores zal nooit over het verlies van hun dochter heenkomen. Zij zitten nu in therapie'', laat Alvarez weten.

De advocaat heeft een hard hoofd in een goede afloop van het proces: "In Peru is de rechtspraak langzaam en corrupt."

Dat het proces een jaar na dato nog niet van start is gegaan komt volgens Alvarez doordat de verdediging zich in allerlei bochten wringt om de zaak te vertragen. Zo negeert Van der Sloot's advocaat Máximo Altez de bekennende verklaringen die de Nederlander aan de politie gaf, meent Alvarez.

Voorbarig

Altez liet vorige week weten dat Van der Sloot mogelijk de voortgang van zijn proces in vrijheid kan afwachten. Aangezien de Peruaanse wet in deze mogelijkheid voorziet, als er binnen anderhalf jaar geen zaak is. "Dit is nogal voorbarig", stelt Alvarez. Verwacht wordt dat de zaak binnen twee maanden van start gaat.

Van der Sloot kan maximaal dertig jaar cel krijgen als hij voor moord veroordeeld wordt. Zijn verdediging zegt echter dat hij vanuit een 'gewelddadige emotie' handelde, waardoor hij voor doodslag kon worden veroordeeld. Dan kan hij maximaal 5 jaar krijgen.

"Dit is een absurde these", vindt Alvarez. Hij vermoedt dat Van der Sloot in de financiële problemen zat, en Flores heeft omgebracht omdat zij hem geen geld wilde geven.

WOTS-verdrag

Als Van der Sloot wordt veroordeeld doen er zich verschillende mogelijkheden voor over waar Van der Sloot zijn straf moet uitzitten. Door een zogenoemd WOTS-verdrag dat binnenkort tussen Peru en Nederland wordt bekrachtigd, wordt het mogelijk voor uitgeprocedeerde Nederlanders in het Zuid-Amerikaanse land om een deel van hun straf in hun eigen land uit te zitten.

De verdediging van Van der Sloot opteert ondertussen ook voor een mogelijk verblijf in een Amerikaanse cel. Van der Sloot wordt daar verdacht van de afpersing van de familie van Natalee Holloway, die in 2005 op Aruba verdween. Van der Sloot is ook in deze zaak hoofdverdachte.

Hij zou in ruil voor een som geld de vindplaats van het lichaam van Holloway prijsgeven.