AMSTERDAM - Bij een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Enschede zijn zaterdagmiddag drie mensen lichtgewond geraakt. Honderden tegendemonstranten verzamelden zich en zochten de confrontatie op met de aanhangers van de extreemrechtse partij.

In totaal zijn achttien mensen aangehouden.

De politie, die met de ME aanwezig was, moest enkele keren hard optreden. Er was sprake van een grimmige sfeer, aldus een woordvoerder.

Twee mensen raakten gewond door rondvliegende stenen. De derde werd aangepakt door een agent met een wapenstok. Volgens de woordvoerder wordt snelrecht toegepast op de arrestanten.

Stationsplein

De protesten begonnen om 12.00 uur op het Stationsplein. De politie moest de route aanpassen omdat de openbare orde in gevaar kwam. Er braken verschillende vechtpartijen uit en er werd met stenen gegooid. Daardoor werd de demonstratie omstreeks 14.30 uur afgebroken.

Volgens burgemeester van Enschede Peter den Oudsten is de rust weergekeerd. "Demonstranten de stad uit, tegendemonstranten weer verspreid. Zoiets pas eigenlijk niet bij Enschede, gelukkig maar", twitterde hij kort na afloop.

Verkeerd ingeschat

NVU-voorzitter Constant Kusters is tevreden over het verloop van de demonstratie, maar laakt het optreden van de politie. "De burgemeester heeft dit verkeerd ingeschat. Er waren veel te weinig agenten op de been waardoor het tot een confrontatie kon leiden", zegt hij in een reactie.

Hij wil op korte termijn een nieuwe demonstratie in Enschede organiseren. De extreemrechtse NVU demonstreert tegen de 'multiculturele terreur'. Verschillende organisaties riepen de afgelopen week op tot tegendemonstraties.

Bekijk de lezersfoto's op de NUfoto special

Gewonden in Enschede