AMSTERDAM - Prinses Máxima is vrijdagavond in het zonnetje gezet in het Concertgebouw in Amsterdam.

Speciaal ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag op 17 mei bood het Koninklijk Concertgebouworkest haar een concert aan. De musici begonnen met het spelen van het Lang zal ze leven.

Na afloop van het concert bedankte de jarige uitgebreid haar echtgenoot prins Willem-Alexander en haar ouders Jorge en María Zorreguieta, die uit Argentinië waren overgekomen voor hun dochter. ''Ik hoop dat wij net zulke goede ouders zullen zijn als jullie voor mij zijn geweest'', zei ze.

Sinds de bekendmaking van de verloving tien jaar geleden heeft ze ''een lange reis'' door Nederland gemaakt, vertelde ze.

''Letterlijk en figuurlijk. Van beleid tot uitvoering, niks werd vergeten.'' Inburgeren in Nederland lukte het beste toen de drie dochters kwamen, aldus Máxima. ''Onze grootste schatten.''

Gasten

Ongeveer zevenhonderd gasten van de prinses woonden de avond bij, onder wie bijna de voltallige Nederlandse koninklijke familie. Alleen prinses Margarita en de kinderen van prinses Christina waren afwezig. Tjalling ten Cate, de echtgenoot van Margarita, was er wel bij.

Verder waren leden van vorstenhuizen uit België, Denemarken, Luxemburg en Noorwegen en prinsen en prinsessen uit Bulgarije en Griekenland naar Amsterdam gekomen om Máxima te feliciteren.

Ook waren veel mensen present met wie de prinses de afgelopen tien jaar heeft samengewerkt, zoals minister-president Mark Rutte en oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende.

Jansons

In de zaal zaten twaalfhonderd bezoekers die een kaartje hadden gekocht voor het concert onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons.

Op het programma stonden twee pianoconcerten van Frans Liszt, met Daniël Barenboim als solist.

Na het concert is het feest voor Máxima nog niet ten einde. Ze viert haar verjaardag dit weekeinde ook nog in privékring.

Verjaardag Máxima in Concertgebouw