LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vrijdag de 21-jarige Vincent M. uit Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van tien jaar voor moord. M. stak in augustus 2008 na een ruzie zijn plaatsgenoot Niels Kooistra (28) met een priem in zijn hals.

Kooistra liet twee weken later zijn medische behandeling staken, omdat hij niet meer zelfstandig kon ademen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden twaalf jaar cel, gelijk aan het vonnis van de rechtbank. Het incident had plaats toen Kooistra M. 's nachts vanaf de fiets grappend begroette met 'midje', hetgeen Fries is voor 'een goede middag'.

M. zou het hebben uitgelegd als 'mietje' en raakte overstuur. Na een schermutseling vertrokken Kooistra en zijn vriendin. Toen ze later een vest van M. wilden teruggeven, stak die het slachtoffer tweemaal in zijn buik en eenmaal in zijn nek.

Spijtbetuiging

De straf van het hof is lager dan die van de rechtbank, omdat het hof niet vindt dat er sprake is van een ruim van tevoren bedacht plan. Toch is het volgens het hof moord omdat M. de mogelijkheid heeft gehad om zich te bedenken.

Ook de jonge leeftijd van M. speelt mee in de hoogte van de straf. ''M. had nog geen zelfstandige positie in de samenleving.’’ Hij woonde nog thuis. Ook geloven de raadsheren de spijtbetuiging van de dader.