AMSTERDAM - Advocaat Ties Prakken heeft vrijdag voor een moment haar pleidooi, gehouden ten gunste van enkele zogeheten benadeelde partijen in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, afgebroken.

De raadsvrouw voelde zich te zeer beknot door de rechtbank, die haar bij herhaling opdroeg dicht bij haar opdracht te blijven: een toelichting op de gevraagde schadevergoeding.

Na de zoveelste onderbreking door rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten vroeg Prakken kort beraad. Daarna gaf zij aan verder af te zien van het houden van haar pleidooi.

Nadat Van Oosten haar had uitgenodigd haar betoog voort te zetten, pakte Prakken de draad weer op. Ook Wilders' advocaat Bram Moszkowicz interrumpeerde Prakken enkele malen, omdat ze zijns inziens buiten haar boekje ging.

Toelichting

Dat boekje is een toelichting op de schadevergoeding die een aantal benadeelde partijen (minderhedenorganisaties, moskeeën, individuele personen) van Wilders in het proces eist, een symbolische schadevergoeding van 1 euro.

De woordvoerders van deze partijen in de rechtszaal hebben allen moeite zich aan hun beperkte opdracht te houden.

Extra gemotiveerd

Niet alleen Prakken werd door de rechtbank teruggefloten, maar ook haar vakgenoot Michiel Pestman en oud-politicus Mohammed Rabbae, voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen.

Het feit dat het Openbaar Ministerie (OM) de rechtbank heeft gevraagd Wilders vrij te spreken, lijkt de benadeelde partijen extra te hebben gemotiveerd om de rechtbank uiteen te zetten dat de PVV-voorman zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot haat jegens en discriminatie van moslims.

Het OM vindt dat de benadeelde partijen niet-ontvankelijk in hun vordering moet worden verklaard, vanwege de gevraagde vrijspraak. Maandag krijgt Bram Moszkowicz het woord voor zijn pleidooi.