AMSTERDAM - Het optreden van PVV-leider Geert Wilders de afgelopen jaren heeft geleid tot meer discriminatie van en meer geweld tegen moslims. Dat heeft een van de advocaten van de benadeelde partijen, Michiel Pestman, vrijdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Pestman zei zich te baseren op harde cijfers uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken, maar ging daar verder niet op in. Marokkanen en andere niet-westerse allochtonen zijn volgens Pestman in hun eer en goede naam aangetast.

"Het klimaat ten aanzien van de Marokkaanse gemeenschap is door toedoen van de verdachte verhard en verziekt", zei Pestman.

Kritische reacties

Pestman treedt op namens organisaties zoals het Landelijk Beraad Marokkanen en een aantal individuele moslims, onder wie de studente Naoual Abaida. Zij voerde het woord in het vorige, mislukte proces tegen Wilders.

Nadien kreeg zij veel kritische reacties, zei Pestman. Het woordgebruik daarin leek vaak erg op dat van Wilders. Dat bewijst volgens de advocaat nog eens dat Wilders haat zaait tegen moslims.

Doelwit

Ook Mohamed Rabbae, voormalig GroenLinks-kopstuk en nu voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen, voerde vrijdag het woord. Hij zei dat Wilders er uiteindelijk op uit is alle moslims 'definitief uit de samenleving te verwijderen'.

Rabbae bestreed dat het Wilders om de islam is te doen en niet op de moslims, zoals Wilders zelf zegt. Moslims zijn wel degelijk het doelwit, betoogde Rabbae. Anders zou Wilders ook het christendom aanpakken.

Tragedies

Wilders zegt dat het hem gaat om bijvoorbeeld de onderdrukking van de vrouw door de islam. "Maar Wilders werkt samen met een christelijke partij waar discriminatie van de vrouw ook een belangrijk element is", zei Rabbae, doelend op de SGP.

"De moeder van alle barbaarse tragedies heeft zich voltrokken in het christelijke Westen, namelijk de Holocaust", ging Rabbae verder. "Het zijn geen moslims die daarvoor verantwoordelijk waren. Moeten we concluderen dat alle christenen barbaars en achterlijk zijn?"