DEN HAAG - De voormalige commandant van Dutchbat-III, Thom Karremans, is blij dat de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic na zoveel jaren eindelijk is opgepakt.

De al enige jaren gepensioneerde Nederlandse militair vindt dat Mladic persoonlijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor de massamoord in de moslim-enclave Srebrenica.

Karremans zei donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur via de telefoon ''volmondig ja'' op deze vraag.

Srebrenica

De toenmalige luitenant-kolonel kreeg te maken met Mladic toen deze met zijn troepen de moslim-enclave Srebrenica in juli 1995 overrompeld had. De Nederlandse VN-militairen hadden een onvoldoende mandaat en te lichte bewapening om hiertegen op te kunnen treden, zo bleek.

Karremans herinnert zich de legerleider als een hardliner en een keihard optredend persoon naar wie iedereen moest luisteren. ''Hij was iemand met wie je geen zaken kon doen. Hij had zijn strategie al bepaald; er was geen ruimte voor onderhandeling'', zei Karremans donderdag.

Omstreden

De Nederlandse oud-commandant was zelf ook omstreden door de manier van optreden tijdens en na de val van de enclave.

Beelden van gesprekken tussen Karremans en Mladic gingen de wereld over. Te zien was hoe de Nederlander werd vernederd terwijl op een ander moment was te zien hoe hij bij zijn vertrek lachend kadootjes van de Servische militair in ontvangst nam.

Ook was Karremans voor de massamoord al op de hoogte van executies door de Serviërs in het gebied rond Potocari maar lichtte hij zijn meerderen maar gedeeltelijk in.

Militaire strategie

Bovendien prees de Nederlander later op een persconferentie de militaire strategie van Mladic en vond hij dat er ''geen good guys en geen bad guys'' in deze oorlog waren.

De rol van Karremans en andere betrokkenen werd onder meer onderzocht door het NIOD, dat hem deels vrijpleitte.

In 2005 werd hij als getuige ondervraagd voor de rechtbank in Den Haag, waar nabestaanden een zaak tegen de Staat hadden aangespannen. Enkele rechtszaken over Srebrenica lopen nog steeds.

Alle berichten over Ratko Mladic

Volg reacties op Twitter via NUlive