LEEUWARDEN - De Friese politie heeft de zoekactie gestaakt naar een vrouw die sinds het middaguur op het Slotermeer wordt vermist, nadat de zeilboot omsloeg waarin zij met vier medestudenten zat.

Verder zoeken is door de harde wind niet verantwoord, aldus een woordvoerder van de politie.

De oevers in de buurt van de omslagen zeilboot zijn tevergeefs afgezocht, dreggen is onder deze weersomstandigheden niet mogelijk. ''We vrezen het ergste'', aldus de woordvoerder.

Het gaat om een 24-jarige vrouw die een opleiding tot tandartsassistente volgt aan het ROC Rijn IJssel in Arnhem. Ze was samen met veertig medestudenten en begeleiders een dagje zeilen in Friesland.

Harde rukwinden

De boot waarin zij zat sloeg donderdag tegen het middaguur om door harde rukwinden tijdens een bui. Vier medestudenten konden zich in veiligheid brengen door naar een nabijgelegen baggerschip te zwemmen.

Daar werden zij uit het water gehaald. Ze zijn in shock en onderkoeld naar een ziekenhuis gebracht.

Gestaakt

Duikers van de brandweer, een helikopter en een schip van het Korps landelijke politiediensten hebben zonder resultaat naar de vermiste 24-jarige vrouw gezocht. Aan het einde van donderdagmiddag moest de zoekactie worden gestaakt.

''Het weer was te slecht, met name door de harde wind'', aldus de politie. Waarschijnlijk wordt de zoekactie pas vrijdag voortgezet met onder meer een sonarboot.

Het KNMI had woensdagavond al gewaarschuwd voor windstoten op de Friese meren. ''Het is onverstandig om vandaag het water op te gaan'', benadrukt een woordvoerder van de Friese politie.

Ameland

De Kustwacht heeft met meerdere schepen en twee vliegtuigen naar een zeilboot gezocht die bij het Bornrif bij Ameland zou zijn verdwenen. Om kwart over vijf werd de zoekactie gestaakt zonder dat er iets was gevonden.

De zeilboot werd even na twee uur voor het laatst gezien door de bemanning van een vissersschip, waarna hij ineens was verdwenen, aldus de Kustwacht donderdag.

Bergingsvaartuigen

De reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van Ameland en Terschelling, twee bergingsvaartuigen en twee vliegtuigen van de Kustwacht deden mee aan de zoektocht in een groot gebied boven Ameland.

Dat leverde niets op. Ook werd gekeken in diverse jachthavens.

Volgens de Kustwacht is er bij de politie geen melding van vermissing binnengekomen.

Studente vermist op Slotermeer