DEN HAAG - Premier Mark Rutte vindt de arrestatie van de voortvluchtige ex-generaal Ratko Mladic ''een belangrijk moment, vooral voor de vele slachtoffers en hun nabestaanden''.

''Hij was tijdens de oorlog in Joegoslavië verantwoordelijk voor de meest afschuwelijke misdaden, waaronder natuurlijk de volkerenmoord in Srebrenica.

Zijn arrestatie betekent dat Mladic zich voor de rechter zal moeten verantwoorden. Het is een zege voor het internationale recht'', aldus Rutte donderdag in een eerste reactie.

De premier hoopt dat Mladic snel bij het tribunaal in Den Haag verschijnt. ''Ook voor Nederland is dit een bijzondere dag. De beelden uit Srebrenica staan in ons nationale geheugen gegrift. Ik denk daarom ook behalve aan de slachtoffers en nabestaanden uit Srebrenica, aan de mannen en vrouwen van Dutchbat.''

Verhagen

Vicepremier en minister van economische zaken Maxime Verhagen spreekt van "een goede dag voor de slachtoffers van Srebrenica, voor Servië en voor Europa."

"Nederland mag trots zijn dat we erop zijn blijven hameren dat Mladic naar Den Haag moet", zei Verhagen. Oorlogsmisdadigers kunnen vluchten, ze kunnen zich verstoppen maar uiteindelijk zullen ze zich moeten verantwoorden voor hun daden."

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft donderdagmiddag gebeld met zijn Servische ambtgenoot Vuk Jeremic. Rosenthal en hem gezegd verheugd te zijn met de ''belangrijke arrestatie''.

Ook minister Hans Hillen van Defensie vindt de arrestatie van de oud-generaal ''goed voor Servië en vooral goed voor het gezag van Servië en voor de internationale rechtsorde''.

Gearresteerd

Ratko Mladic is donderdagochtend gearresteerd in Servië. Een procedure om Mladic uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is in gang gezet.

Het Joegoslavië-Tribunaal beticht generaal Mladic van volkerenmoord bij de verovering van die moslimenclave Srebrenica. Het wordt door die instantie ''de ergste slachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog'' genoemd wegens de ''volkerenmoord'' op duizenden moslimmannen.

NAVO

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO zegt "uiterst verheugd" te zijn over het nieuws.

"Als Bosnisch-Servische militaire commandant speelde generaal Mladic een sleutelrol in sommige van de donkerste periodes in de geschiedenis van de Balkan en Europa", aldus Rasmussen.

Karadzic

Radovan Karadzic vindt het jammer dat zijn voormalige militaire rechterhand Mladic zijn vrijheid kwijt is, maar ziet er naar uit om samen met hem 'de waarheid naar buiten te brengen' over wat zich in Bosnië heeft afgespeeld.

Dat heeft Karadzic donderdag via zijn Amerikaanse advocaat Peter Robinson in een verklaring vanuit zijn cel bij het Joegoslaviëtribunaal laten weten.

Ashton

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft Servië donderdag opgeroepen om Mladic ''zonder uitstel'' over te dragen aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Ashton zei dit in een eerste reactie in Servië, waaraan ze een bezoek brengt.

Ashton sprak over een belangrijke stap voorwaarts voor Servië. Ze brengt een tweedaags bezoek aan de Balkanregio. Vrijdag is ze in Kosovo.

De EU benadrukte steeds dat Servië volledig moet samenwerken met het Joegoslavië-Tribunaal, wil het uiteindelijk toetreden tot de unie. Ashton vindt ook dat Servië en Kosovo, die ooit een geheel vormden, beter moeten samenwerken.

GB en VS

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hagueis de arrestatie ''een historisch moment voor een regio die werd verscheurd door de verschrikkelijke oorlogen van de jaren negentig".

De Verenigde Staten ''zijn verheugd om van de Servische regering de bekendmaking te horen dat ze Ratko Mladic hebben opgepakt. We zien uit naar een spoedige uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag'', aldus Ben Rhodes, de viceadviseur nationale veiligheid voor de Amerikaanse regering.

Obama

Barack Obama feliciteerde donderdag de Servische regering met de arrestatie van Mladic. ''Vandaag is een belangrijke dag voor de families van Mladic' vele slachtoffers, voor Servië, voor Bosnië, voor de Verenigde Staten en voor internationale gerechtigheid'', liet Obama weten in een verklaring vanuit het Franse Deauville waar hij een top van de G8 bijwoont.

''Hoewel we nooit in staat zullen zijn om hen die vermoord zijn terug te brengen, zal Mladic zich nu voor een rechtbank moeten verantwoorden voor zijn slachtoffers en de wereld.''

Voorhoeve

''Dit is een dag waarop gerechtigheid kan beginnen.'' Dat zei voormalig minister Joris Voorhoeve donderdag in een NOS-uitzending over de arrestatie van Mladic. Voorhoeve was minister van Defensie toen in 1995 de door Nederlandse blauwhelmen verdedigde enclave Srebrenica viel.

''Dit is een van de allerergste oorlogsmisdadigers die je je kan voorstellen'', zei de VVD-coryfee donderdag. Hij refereerde opnieuw aan het slechte VN-mandaat waardoor de Dutchbatters de 'slachting' niet konden voorkomen.

Oud-premier Wim Kok: ''Het recht moet zijn loop hebben. Velen zullen met mij opgelucht zijn dat generaal Mladic nu eindelijk is opgepakt. Het is onbegrijpelijk dat hij zo lang op vrije voeten heeft kunnen blijven.''

Romijn

Peter Romijn, directeur onderzoek van het NIOD en medeschrijver van een rapport over Srebrenica: ''De aanhouding van Mladic is zeer spectaculair te noemen. Weinig mensen hadden hier nog op gerekend."

"Hopelijk kan het Joegoslavië-tribunaal nu vaststellen of hij schuldig is aan, of zelfs het brein was achter Srebrenica"

Buzek

Voorzitter Europees Parlement Jerzy Buzek "begroet de arrestatie van Ratko Mladic" en "feliciteert de Servische autoriteiten". De arrestatie is volgens Buzek goed nieuws voor Servië, voor de stabiliteit van de regio en geeft een nieuwe impuls aan het Servische toetredingsproces tot de EU.

"Zijn arrestatie is een overtuigend bewijs voor de Servische inspanningen en samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal", aldus Buzek, die eraan herinnert eraan dat de laatst overgebleven voortvluchtige Goran Hadzic nog steeds niet is opgepakt.

Volg reacties op Twitter via NUlive