LEEUWARDEN - Op het Slotermeer in de buurt van Woudsend is donderdag tegen het middaguur door de harde wind een zeilboot omgeslagen met vijf studentes aan boord.

Een van hen wordt vermist, aldus de Friese politie. Duikers van de brandweer, een helikopter en een schip van het Korps landelijke politiediensten zijn een zoekactie begonnen.

De vier andere opvarenden konden zich in veiligheid brengen door naar een nabijgelegen baggerschip te zwemmen. Daar konden ze net op tijd uit het water worden gehaald. Ze zijn in shock en onderkoeld naar een ziekenhuis gebracht.

Ook op het Sneker Meer en bij Goingarijp sloegen zeilboten om toen tijdens buien rukwinden opstaken. Daar deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Waarschuwing

Het KNMI had woensdagavond al gewaarschuwd voor windstoten op de Friese meren. ''Het is onverstandig om vandaag het water op te gaan'', benadrukt een woordvoerder van de Friese politie.

Ameland

De Kustwacht zoekt om 17.00 met meerdere schepen en een vliegtuig naar een zeilboot die mogelijk ter hoogte van het Bornrif bij Ameland is verdwenen.

De zeilboot werd even na twee uur voor het laatst gezien door de bemanning van een vissersschip, waarna het ineens was verdwenen, aldus de Kustwacht donderdag.

De reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van Ameland en Terschelling zijn uitgevaren. Ook twee bergingsvaartuigen zijn op zoek. Volgens een woordvoerder van de Kustwacht heeft de zoekactie nog niets opgeleverd.