AMSTERDAM - Het gerechtshof in Den Bosch heeft zwemschoolhouder Benno L. donderdag veroordeeld tot zes jaar celstraf voor jarenlang misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes.

De straf valt lager uit dan de zeven jaar gevangenisstraf die de rechtbank vorig jaar oplegde. In het hoger beroep was tegen de 61-jarige Bosschenaar tien jaar cel geëist.

Het hof legt een lagere straf op dan werd geëist omdat voor sommige van de ernstigste aantijgingen geen bewijs is. Er is bijvoorbeeld geen bewijs voor poging tot verkrachting en enkele aanrandingen waarvan justitie de zwemleraar beschuldigde.

Bovendien telt het hof de mate en aard van de publiciteit over zijn strafzaak mee. ''Zijn identiteit en beeltenis zijn landelijk bekend. De verdachte zal zich na zijn detentie nergens onopgemerkt kunnen vestigen en altijd worden achtervolgd door deze zaak."

Recht op vervolging

Het pleidooi van zijn raadsman dat het Openbaar Ministerie het recht op vervolging had verspeeld vanwege de wijze waarop de zaak in de publiciteit is gebracht, werd afgewezen. De autoriteiten hebben de verdachte in hun uitlatingen niet bij voorbaat veroordeeld, aldus het arrest. ''De gewraakte persconferentie was in de gegeven omstandigheden gerechtvaardigd.’’

Benno L. krijgt straf voor twee aanrandingen, 33 gevallen van ontucht, vervaardigen en bezit van kinderporno en het heimelijk fotograferen van kinderen. Schadeclaims van de ouders met een totale waarde van ongeveer 100.000 euro werden afgewezen.

Tbs

Justitie ging in hoger beroep tegen de straf van de rechtbank, omdat die geen tbs had opgelegd. Na een herbeoordeling door twee extra deskundigen over de kans op herhaling, eiste de advocaat-generaal in hoger beroep toch geen tbs.

'Dieptrieste dag'

Veel ouders die donderdag bij de uitspraak van het gerechtshof over de Bossche zwemleraar Benno L. aanwezig waren hebben teleurgesteld gereageerd. Over het algemeen vinden ze de straf van zes jaar te laag en hadden ze tbs op zijn plaats gevonden.

Letselschadeadvocaat Annet van Veen constateerde teleurstelling en frustratie bij de ouders, zei ze. ''Het is een dieptrieste dag", reageerde een moeder wier verstandelijk beperkte dochtertje is misbruikt.

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive.nl