LEEUWARDEN - De 160 bewoners van de Antillenflat in Leeuwarden, waar maandag een deel van de galerij over vijf verdiepingen instortte, kunnen nog zeker enkele maanden niet terugkeren naar hun woning. Dat heeft de gemeente Leeuwarden donderdag bekendgemaakt.

De galerij vertoont volgens onderzoekers ''onvoorspelbaar gedrag''. Het wooncomplex wordt daarom niet als veilig beschouwd.

De bewoners krijgen, als ze dat willen, van de corporatie WoonFriesland vervangende woonruimte aangeboden en een bedrag van 2500 euro voor herinrichting. Dat geldt ook voor de bewoners die een koopwoning hebben.

Ook krijgen de bewoners 500 tot 1000 euro om spullen als kleding en toiletartikelen te kopen. Volgende week wordt de inboedel van de appartementen kosteloos verhuisd naar de vervangende woningen, meldde een woordvoerder van WoonFriesland.

Oorzaak onbekend

Over de exacte oorzaak van het instorten van de bovenste galerij, die daarna de onderliggende galerijen meesleurde, is nog niets bekend. Volgens de gemeente Leeuwarden kan het nog wel even duren voordat is vastgesteld wat er precies is gebeurd.

''Of de gebreken gerepareerd kunnen worden, is dus nog niet duidelijk. Maar we hebben de Antillenflat nog niet opgegeven”, aldus burgemeester Ferd Crone. De burgemeester toonde begrip voor de moeilijke situatie die mensen doormaken. ''Het blijft moeilijk, het blijft knokken.”

De flat telt vijf woonlagen op tien verdiepingen en is deels eigendom van de woningbouwcorporatie WoonFriesland en deels in particulier bezit. Het complex is 45 jaar oud.