DRIEBERGEN - Zeven natuur- en agrarische organisaties hebben maandag een akkoord bereikt over het afschieten van ganzen en beheersmaatregelen van de populaties. Ze hebben zich verenigd in de Ganzen-7, maakte Staatsbosbeheer bekend.

Aanvankelijk heette de club Ganzen-8, maar onlangs vertrok de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) uit het gezelschap.

Hoewel het bestuur van de jagersvereniging ja had gezegd tegen het ganzenakkoord, wezen de leden het af. Ze vrezen een negatief imago als zij zeker 100.000 ganzen moeten afschieten.

De KNJV ontwierp het akkoord samen met onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Vogelbescheming, De21Landschappen en Landschapsbeheer Nederland, verenigd in de Ganzen-8. Die organisaties gaan nu verder als de Ganzen-7.

Overlast

Ze zijn het erover eens dat er op dit moment veel te veel ganzen in Nederland zijn, die voor veel overlast en schade zorgen. Aan het eind van het broedseizoen leven er ongeveer 280.000 ganzen. De Ganzen-7 wil dat aantal in vijf jaar tijd terugbrengen naar maximaal 100.000.

De groep gaat nu aan de slag met de uitwerking van de afspraken en rekent daarbij op de steun van staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en provincies.