AMSTERDAM/LONDEN - In totaal vier luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar het noorden van Groot-Brittannië tijdelijk geschrapt vanwege de IJslandse aswolk, die daar dinsdag het luchtruim binnen trekt. Ook vluchten van en naar Schiphol zijn geannuleerd.

De KLM maakte maandag als eerste luchtvaartmaatschappij bekend dat zij tot dinsdagochtend elf uur acht retourvluchten van en naar de Britse luchthavens Aberdeen, Glasgow, Edinburgh en Newcastle niet zal uitvoeren.

EasyJet schrapt een vlucht die eerst vanaf Edinburgh naar Amsterdam zou vliegen en later weer zou vertrekken, terug naar de Schotse hoofdstad.

Easyjet vliegt dinsdag vanaf zeven tot elf uur niet op vier Schotse luchthavens. British Airways vliegt tot drie uur dinsdagmiddag niet vanaf Schotse luchthavens en ook vluchten die voor drieën zouden landen op de betreffende luchthavens zullen worden geschrapt. Ook het Ierse Aer Lingus schrapt vluchten naar Schotland.

Het annuleren van vluchten heeft dinsdagochtend echter nog niet tot problemen geleid op Schiphol. Een woordvoerster van de luchthaven noemde de gevolgen dinsdag beheersbaar, omdat KLM en Easyjet de geannuleerde vluchten maandagavond op tijd hadden aangekondigd.

Obama

Door de situatie met de aswolk heeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn vertrek vanuit Ierland vervroegd naar maandagavond. Eigenlijk zou hij dinsdag zijn bezoek in Ierland pas beëindigen, maar Obama vertrok uit voorzorg maandag al naar Engeland.

Daar zal hij het verdere programma van zijn bezoek aan Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen gewoon voortzetten.

Voetbalclub FC Barcelona zal dinsdag beslissen of het eerder naar Londen vertrekt. Zaterdag speelt de club daar de finale van de Champions League tegen Manchester United.

Luchtruim

De IJslandse vulkaan Grímsvötn barstte zaterdagavond uit. IJsland besloot dit weekeinde om het luchtruim te sluiten, maar maandagavond zijn de vier internationale vliegvelden op het eiland weer opengesteld. Wel blijft het luchtruim rond de vulkaan gesloten.

Vorig jaar zorgde een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull, ook op IJsland, voor grote problemen. De aspluim van de vulkaan zorgde ervoor dat een groot deel van het Europese luchtruim dagenlang gesloten werd. 63.000 vluchten werden geannuleerd, omdat asdeeltjes in de motor voor schade kunnen zorgen. De deeltjes kunnen verglazen en dat is gevaarlijk.

Afspraken

Sindsdien zijn er afspraken gemaakt. Luchtvaartmaatschappijen bepalen in voorkomende gevallen zelf of ze vliegen of net. Ook kunnen gebieden waar de asconcentraties te hoog zijn, worden 'afgesloten'.

Zo'n aflsluiting is dinsdag nog niet aan de orde, al heeft het zogenoemde Volcanic Ash Advisory Centre wel aangegeven dat er een aswolk met 'hoge dichtheid' dinsdagmorgen over Schotland zal trekken.

De Britse Civiele Luchtvaartautoriteit heeft daarom een tijdelijk 'gevaargebied' boven Schotland afgekondigd.

Aswolk na uitbarsten vulkaan IJsland