AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag in het kader van de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders naar Fitna gekeken, de anti-islamfilm die Wilders in april 2008 uitbracht.

Het filmpje leidde destijds tot 61 aangiften.

De rechtbank bekeek tevens de via Skype, ten behoeve van de verdediging van Wilders afgelegde verklaringen van twee Amerikaanse islamdeskundigen.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz had het tweetal als getuige willen horen, maar de rechtbank stond dat in een eerder stadium van de zaak niet toe.

Meningen

Door het afspelen van de met beeld en geluid geregistreerde verklaringen konden de meningen van het tweetal alsnog in het geheel van het proces worden gevoegd.

Beide deskundigen, Bill Warner en Andrew Bostom, zijn zeer kritisch over de islam en de Koran en onderschrijven de bezwaren die Wilders ertegen heeft.

Benadeelden

De stichting Nederland Bekent Kleur, een van de benadeelde partijen in de zaak-Wilders, heeft een filmpje samengesteld met uitspraken van Wilders die niet in de uitvoerige aanklacht zijn opgenomen. Op verzoek van advocate Ties Prakken bekeek de rechtbank ook deze compilatie.

Op dit moment behandelt de zogeheten rekestenkamer van de rechtbank achter gesloten deuren een verzoek tot opname van bepaalde stukken in het procesdossier, gedaan door de benadeelde partijen.

Het gaat daarbij onder meer om een steunverklaring van ruim duizend mensen die achter de minderhedenorganisaties staan die zich in het proces als benadeelde partij hebben gesteld.

Na deze besloten zitting zal de rechtbank de verdere planning van het proces bespreken.