AMSTERDAM - Het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat door. De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de bezwaren van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz tegen de vervolging van zijn cliënt verworpen.

Volgens Moszkowicz krijgt Wilders geen eerlijk proces, onder meer omdat het gerechtshof hem al heeft veroordeeld.

Het hof bepaalde dat Wilders moest worden vervolgd, nadat het Openbaar Ministerie hiervan had afgezien. Volgens Moszkowicz is het hof veel te ver gegaan in zijn oordeel en moest het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk  worden verklaard. De rechtbank is het hier niet mee eens.

Het hof heeft de sepotbeslissing in volle omvang getoetst en daarbij uitvoerig gemotiveerde standpunten van de diverse betrokken partijen moeten wegen. In zijn diepgaande motivatie van de opdracht Wilders te vervolgen is het hof niet buiten de wettelijke kaders getreden, aldus de rechtbank.

Beïnvloeden

Het oneerlijke proces zou volgens Moszkowicz onder meer te danken zijn aan Tom Schalken, raadsheer-plaatsvervanger van het Amsterdamse gerechtshof en in die hoedanigheid medeverantwoordelijk voor de opdracht aan het OM om tot vervolging van Wilders over te gaan. 

De vervolgingsopdracht van het hof komt volgens Moszkowicz neer op een veroordeling. Daarnaast zou Schalken getuige-deskundige Hans Jansen, een arabist, hebben geprobeerd te beïnvloeden.

Ook andere invloedrijke lieden uit rechterlijke kringen hebben Wilders bij voorbaat op achterstand gezet, door zich uit te laten over de strafzaak, meent de raadsman.

Discriminatie

De politicus staat terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie en wegens groepsbelediging. Het proces heeft tot dusver bol gestaan van de procedurele strubbelingen. Vorig jaar heeft het OM al te kennen gegeven dat het vindt dat Wilders moet worden vrijgesproken.

Het proces wordt maandag direct voortgezet.

Lees alle tweets over het Wildersproces op NUlive.

Proces Wilders gaat door