DEN HAAG - Konijnen en knaagdieren in een asiel vonden vorig jaar minder gemakkelijk een nieuw thuis dan honden en katten.

Van de honden en katten vond bijna 85 procent een nieuw baasje, van de konijnen en knaagdieren had 70 procent dat geluk. Dat blijkt uit de asielcijfers over 2010 die dinsdag door de Dierenbescherming zijn gepubliceerd aan het begin van de jaarlijkse campagne Ik Zoek Baas.

Vorig jaar zijn bijna 14.000 honden in een asiel opgevangen en bijna 35.000 katten. De Dierenbescherming heeft voor het eerst cijfers over konijnen en knaagdieren bij elkaar gebracht. Zij gebruikte daarvoor de gegevens van zeven asielen.

In die opvangcentra werden vorig jaar 1470 konijnen en knaagdieren binnengebracht en werden er 1032 geadopteerd.

Knaagdieren

De afgelopen jaren komen er steeds meer konijnen (haasachtigen, vier snijtanden in bovenste deel gebit) en knaagdieren (twee snijtanden), zoals hamsters, cavia's en ratten, in de asielen terecht. Voor de Dierenbescherming reden om speciale opvangplaatsen in te richten. Daar zijn er nu vier van.

Het niet duidelijk waardoor deze dieren moeilijker een nieuw thuis vinden dan honden en katten. Een mogelijke verklaring is dat konijnen en knaagdieren op veel meer plaatsen verkocht worden. Een andere dat veel mensen niet weten dat ook deze dieren worden opgevangen in asielen.

Dierenwinkels

Directeur Frank Dales is erg blij met de afspraken die de Dierenbescherming met Haagse dierenwinkels heeft gemaakt over de verkoop van konijnen en knaagdieren. De winkels verwijzen mensen die voor deze dieren komen naar de opvang. Het is de Dierenbescherming 'een doorn in het oog' dat dierenwinkels en tuincentra konijnen en knaagdieren verkopen.

''Zo stimuleer je dat de dieren vanuit een impuls worden gekocht, terwijl ook bij het verzorgen van deze groep dieren heel wat komt kijken'', aldus Dales.