HOOFDDORP - 471 Nederlanders zitten vast op het cruiseschip De Opera op de Oostzee. Het schip is van de Italiaanse rederij MSC Cruises. De boot zou al twee dagen met motorpech op de zee ronddobberen, zo zei een opvarende zondag.

Het schip, met in totaal ruim tweeduizend opvarenden aan boord, kan geen kant op.

Een Nederlandse woordvoerster van de rederij in Hoofddorp bevestigde dat het cruiseschip motorpech heeft. Volgens haar zijn de motoren sinds zondagochtend uitgevallen.

De Nederlandse opvarende Herman Kolleman uit Heerhugowaard meent dat het schip al twee dagen ronddobbert.

Sleepboten

Het schip wacht nu op sleepboten om naar een haven in Zweden te worden vervoerd. Volgens de zegsvrouw zijn die hulpboten zondagavond tegen half negen inmiddels onderweg.

In Nynäshamn, 50 kilometer ten zuiden van Stockholm, zou het cruiseschip maandag om 11.00 uur moeten arriveren, zo hoopt de rederij.

Er wordt nog besloten over hoe het daarna precies verder gaat. De rederij zegt ervoor te zorgen dat passagiers van daaruit via Stockholm naar huis worden gebracht.

Nijpend

De situatie op het schip wordt nijpend, zo vertelde opvarende Herman Kolleman. Omdat er geen elektra meer aan boord is, is de riolering verstopt geraakt waardoor de stank ondraaglijk zou zijn, zei hij zondagmiddag.

''De hygiëne aan boord begint alarmerend te worden. Ik zie al verschillende mensen plassend in hoekjes staan omdat ze niet meer naar het toilet kunnen. Ook gooien mensen plastic zakjes met hun ontlasting overboord’’, vertelt Kolleman, die de reis met zijn vrouw maakt.

Geen kant op

Hij zegt dat de hoofdmotor twee dagen geleden explodeerde. De kapitein probeerde toen met één motor verder te varen, maar toen die het ook begaf, kon De Opera geen kant meer op, weet Kolleman.

De rederij heeft overigens al een pleister op de wonde voor de gedupeerde cruisegasten: ze mogen in december volgend jaar de hele cruise nog eens een keer maken. Kosteloos.