Duizenden fans zwaaien spelers FC Twente uit

RIJSWIJK - Ondanks oproepen van de autoriteiten dat niet te doen zijn supporters van FC Twente zaterdagmiddag toch tot op de snelweg gelopen om de spelersbus uit te zwaaien.

Duizenden fans van de spelers, die zaterdag rond half vijf in een bus op weg gingen van Hengelo naar Amsterdam, waren naar de A1 gekomen om hun spelers succes te wensen.

Met vuurwerk en spandoeken verzamelden ze zich in de middag al langs en boven de weg op viaducten. De Tukkers spelen zondag in Amsterdam tegen Ajax om het kampioenschap.

De politie had twee viaducten boven de A1 aangewezen als ‘uitzwaailocatie’, maar kon niet voorkomen dat door de enorme toeloop er toch mensen langs de snelweg stonden en de spelersbus in een file terecht kwam.

Auto's en de spelersbus moesten stapvoets tussen de mensenmassa door. De politie sprak van een gevaarlijke situatie.

Op de snelweg

Een aantal FC Twentespelers stapte uit de bus en Theo Janssen gaf zelfs live een radiointerview aan RTV Oost, midden op de snelweg.

''Dit geeft een geweldige boost, geweldig’’, aldus Janssen. Andere spelers maakten in de tussentijd foto’s van de mensenmenigte langs de A1. De bus deed er 75 minuten over om van Hengelo naar Markelo te rijden.

De spelers vertrokken rond half vijf vanaf het trainingscomplex in Hengelo naar Amsterdam voor de wedstrijd om de landstitel tegen Ajax, zondag

Maatregelen

De politie trof allerlei maatregelen om de verkeerschaos van vorig jaar te voorkomen. Toen ontstond er op de A1 een verkeerschaos na het behalen van het eerste kampioenschap.

Om herhaling te voorkomen werden er bij de twee aangewezen viaducten hekken geplaatst. Ondanks deze maatregel stonden er toch veel supporters langs de snelweg.

''Je moet niet de illusie hebben dat je alles kunt regisseren. Het was één groot feest en iedereen gedroeg zich netjes’’, vertelde burgemeester Peter den Oudsten van Enschede aan RTV Oost.

Den Oudsten had zelf ook positie gekozen op een viaduct. De spelersbus reed enige tijd stapvoets over de A1 en kwam zelfs tot stilstand. Een journalist die achter de bus reed, repte over beelden die doen denken aan een bergetappe in de Tour de France.

Ajaxstadion

Het Ajaxstadion biedt zondag plaats aan 1.600 FC Twentefans. Zij reizen per trein naar Amsterdam. In het stadion van FC Twente kunnen 13.000 supporters de wedstrijd op een groot beeldscherm volgen.

Dat kan ook in de Enschedese binnenstad, waar rekening wordt gehouden met tenminste 25.000 kijkers. Ook op pleinen in omliggende Twentse dorpen en steden worden beeldschermen geplaatst.

Na afloop van de wedstrijd zondag vliegt FC Twente per Chinook-helikopter terug naar Enschede. Daar is een korte bustour door de stad.

De echte huldiging is maandag bij de Grolsch Veste. Ook als FC Twente geen kampioen wordt, gaan de feestelijkheden door.

Fans zwaaien FC Twente uit

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie