Van der Laan wil meer toezicht delinquenten

AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil dat rechters bij veroordeling van zware geweldsdelinquenten en pedoseksuelen maatregelen treffen om te voorkomen dat zij weer in contact komen met hun slachtoffers als ze hun straf hebben uitgezeten.

Dat heeft zijn woordvoerder zaterdag gezegd na een bericht hierover in Het Parool.

Amsterdam doet nu mee aan een proef waarbij de gemeente een waarschuwing krijgt van justitie als een ernstige gewelds- of zedendelinquent vrijkomt.

De gemeente kan dan maatregelen nemen om onrust in de wijk te voorkomen en om de slachtoffers waarschuwen, zodat ze niet onverwachts tegenover de dader komen te staan.

Maar volgens de burgemeester heeft hij daarvoor niet de mogelijkheden. Hij wil dat de rechter naast zijn vonnis ook aanvullende maatregelen treft, zoals een verhuisplicht of straatverbod.

Brief

In een onlangs verstuurde brief aan staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) pleitte de burgemeester voor dergelijke maatregelen. Van der Laan vindt dat het Openbaar Ministerie dit soort maatregelen standaard moet meenemen in de strafeis voor de rechtbank.

''Er zijn gevallen dat we via justitie weten dat een pedoseksueel terugkeert naar Amsterdam als hij zijn straf heeft uitgezeten, maar dan is er verder niets geregeld. Er is geen wettelijke bepaling om iemand uit huis te zetten of een gebiedsverbod op te leggen’’, aldus de woordvoerder.

Het experiment waarbij de gemeente door justitie op de hoogte wordt gebracht, wordt eind dit jaar geëvalueerd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie