Minder jongeren naar Halt

LEIDEN - Er zijn vorig jaar iets minder jongeren doorverwezen voor een Halt-afdoening.

Dat staat in het jaarverslag van Halt Nederland dat vrijdag is gepubliceerd. Politie en justitie verwezen vorig jaar 18.069 jongeren door die iets strafbaars hadden gedaan, in 2009 waren er nog 21.122 doorverwijzingen.

Halt heeft geen sluitende reden voor de daling. Volgens de organisatie is het aantal jongeren dat voor een Halt-afdoening in aanmerking komt, niet afgenomen. Naar de oorzaken wordt nog gezocht, aldus Halt.

Excuses aanbieden

Jongeren tot 18 jaar krijgen bij Halt de mogelijkheid fouten recht te zetten door middel van een leer- of werkstraf, excuses aanbieden of het vergoeden van schade.

Jeugdige overtreders kunnen naar Halt worden doorverwezen als ze bijvoorbeeld (winkel)diefstal hebben gepleegd of zich schuldig hebben gemaakt aan vernieling, brandstichting, vuurwerkoverlast of spijbelen.

Benadeelde partij

Sinds afgelopen jaar moeten doorverwezen jongeren standaard drie gesprekken voeren bij Halt en een leeropdracht uitvoeren. Als er sprake is van een benadeelde partij, moeten altijd excuses worden aangeboden en schade moet worden vergoed.

Volgens Halt leren jongeren meer door deze intensievere aanpak. In 2010 zijn verder in 95 procent van de gevallen de ouders betrokken.

Met het Openbaar Ministerie (OM) is Halt vorig jaar in gesprek geweest over misdrijven die eigenlijk boven de Halt-grens vallen, zoals lichte geweldsdelicten. Volgens onderzoek dat KPMG vervolgens heeft gedaan, zouden deze zaken via een Halt-afdoening sneller en goedkoper kunnen dan als ze via het OM zouden lopen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie