Resten Mariska Mast opgegraven en onderzocht

HILVERSUM - In opdracht van de nabestaanden en misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn begin maart de lichamelijke resten van de in Honduras om het leven gekomen Mariska Mast (23) opgegraven en onderzocht.

 De Belgische forensisch patholoog Werner Jacobs heeft de nieuwe sectie op het lichaam uitgevoerd. Dat meldde donderdag de zender SBS6, die het misdaadprogramma van De Vries uitzendt.

Het komt niet vaak voor dat een dodelijk slachtoffer na jaren wordt opgegraven. Als dat wel wordt gedaan, is dat meestal in opdracht van justitie. Het is bijzonder dat dit nu op verzoek van de nabestaanden en De Vries is gebeurd.

Mariska Mast overleed onder raadselachtige omstandigheden toen ze in de zomer van 2008 op vakantie in Honduras was. Ze volgde daar een duikopleiding op het eiland Roatan.

Sectie

Uit onderzoek bleek toen onder meer dat ze mogelijk is gewurgd. Ook had zij tal van andere verwondingen. Volgens De Vries is uit de nieuwe sectie gebleken dat Mariska niet is gewurgd. Wel vond Jacobs bewijzen voor andere vormen van geweld, waaraan ze is overleden.

De sectie werd bijgewoond door twee officiële forensische waarnemers uit Honduras. ''Ze hebben alles gezien en meegekregen'', vertelt De Vries in een reactie.

Volgens hem heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels contact gezocht met de autoriteiten in Honduras en Australië, zodat die iets met de uitkomsten kunnen doen.

Duikinstructeur

De Brits-Australische duikinstructeur Dan R. werd destijds namelijk in verband met haar dood opgepakt. Hij werd korte tijd later echter weer vrijgelaten, maar moest zijn paspoort inleveren zodat hij Honduras niet zou kunnen verlaten.

Omdat de instructeur over twee nationaliteiten beschikte, had hij echter twee paspoorten. De man wist te vluchten en stond sindsdien internationaal gesignaleerd.

Woning

De Vries wist R. in augustus vorig jaar op te sporen in Australië. Toen de misdaadverslaggever en een collega hem bij zijn woning wilden spreken, werden ze aangehouden omdat ze geen gehoor gaven aan een bevel van de politie om de omgeving van de verblijfplaats van R. te verlaten.

R. zelf ontkent dat hij Mariska iets heeft aangedaan. De duikinstructeur stelde in een verklaring in augustus dat hij en zijn huisgenoot ''al het mogelijke hadden gedaan om te proberen te helpen''. Haar dood zou volgens hem veroorzaakt zijn door een ongelukkige val.

Het programma Peter R. de Vries heeft zondag om 21.30 uur een uitzending over de opgraving en de resultaten daarvan.

Tip de redactie