Kamer wil sneller burgerinitiatief

DEN HAAG - Burgers moeten een onderwerp sneller op de agenda van de Tweede Kamer kunnen plaatsen. De voorwaarden voor dit burgerinitiatief moeten soepeler, vindt een meerderheid van de Kamer, zo bevestigden fractiewoordvoerders donderdag een bericht in Trouw.

Burgers die 40.000 handtekeningen hebben verzameld kunnen een onderwerp door de Tweede Kamer laten bespreken, maar stuiten nogal eens op de voorwaarde dat de Kamer de laatste twee jaar niet over dit onderwerp besloten mag hebben.

De PvdA wil deze termijn terugbrengen tot een jaar, GroenLinks wil er zelfs helemaal vanaf omdat in de praktijk is gebleken dat met deze eis nogal verschillend wordt omgegaan.

Ook PVV en SP en willen soepeler regels voor een burgerinitiatief. De PvdA wil ook dat de handtekeningen via e-mail of internet kunnen worden verzameld. Nu moeten ze nog op papier staan.

Regels

Het burgerinitiatief bestaat sinds mei 2006. Zes van de tien initiatieven voldeden niet aan de regels, waardoor die onderwerpen niet aan de orde kwam in de Kamer.

Wel voerde de Kamer soms nog een gesprek met de initiatiefnemers over het afgewezen onderwerp of ontvingen Kamerleden een brief.

Tot de burgerinitiatieven die het wel haalden, behoorde het initiatief 'Stop fout vlees' van Milieudefensie, een pleidooi voor betere behandeling van de ziekte van Lyme en een initiatief voor hogere AOW.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie